Humanitarni razlozi

Trump tvrdi da ima "apsolutno pravo" dijeliti tajne

Vijesti / Flash | 16. 05. 2017. u 12:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je branio svoje "apsolutno pravo" da dijeli informacije s Rusijom, nakon spora oko povjerljivog materijala.

Trump je naveo na Twitteru da je dijelio "činjenice vezane za terorizam i sigurnost u avioprometu" i kako je tražio od Rusije da učini više protiv takozvane Islamske države.

On se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Ovalnom uredu proteklog tjedna.

Američki mediji javili su da je Trump objavio materijal koji je dobio od partnerske strane koja mu nije dala dopuštenje za to.

''Kao predsjednik, želio sam podijeliti s Rusijom (na javno planiranom sastanku u Bijeloj kući), na šta imam apsolutno pravo, činjenice vezane za terorizam i sigurnost u zračnom prometu".

''Iz humanitarnih razloga želim da Rusija značajno intenzivira svoju borbu protiv Islamske države i terorizma'', dodaje američki predsjednik.

U izvještaju u Washington Postu se navodi da je Trump povjerio strogo čuvanu informaciju vezanu za plan Islamske države za koji se vjeruje da je u svom središtu imao korištenje laptopa u zrakoplovu.

Trumpov potez nije nezakonit jer kao američki predsjednik ima ovlasti da skine tajnost s informacije.

Njegova akcija izazvala je, ipak, žestoke kritike demokrata i pozive za objašnjenjem iz njegove Republikanske stranke, prenosi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close