Domaće

Trump potpisao uredbu ‘Kupuj američko, zaposli Amerikance’

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 07:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao izvršnu uredbu kojom se nalaže preispitivanje viza za kvalificirane strane radnike kao i provjera javnih nabava kako bi se utvrdilo naručuje li državna uprava američke proizvode.

“Šaljemo snažnu poruku svijetu da ćemo braniti svoje radnike, štititi svoja radna mjesta i staviti konačno Ameriku na prvo mjesto”, kazao je Trump prije potpisivanja uredbe tijekom posjeta tvornici u Wisconsinu.

Uredbom se traži da se provjeri provođenje politike “Kupuj američko, zaposli Amerikance”, uključujući preferira li se američka roba u postupcima javne nabave američke državne uprave.

Trump kaže kako će njegov potez osigurati da se postojeći zakon po kojem se moraju koristiti američki proizvodi provodi kao i da se ukinu “prekomjerna i neodgovorna izuzeća” koja su ugrožavala provedbu zakona.

Dio uredbe koji se tiče viza odnosi se na H1-B vize koje često koriste tehnološke tvrtke kako bi ‘uvezle’ stručne zaposlenike.

“Vjerujemo da se posao mora prvo ponuditi Amerikancima”, kazao je Trump dodajući da se program viza zloupotrebljavao kako bi se zaposlili strani radnici za manje plaće.

Te vize dodjeljuju se lutrijom i zbog toga ih najkvalificiraniji aplikanti često i ne dobiju a program ruši cijenu rada, kažu izvori u američkoj administraciji, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close