Američko suzdržavanje

Trump nakon rezolucije UN-a: Stvari će biti drugačije nakon 20. siječnja

Vijesti / Flash | 24. 12. 2016. u 15:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je na tweetu objavljenom u subotu nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale tijekom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje izraelsko širenje naselja da će "stvari biti drugačije nakon 20. siječnja" ,kada on preuzme dužnost.

Rezolucija je usvojena nakon što su Sjedinjene Države odbile da ulože veto, prekidajući s dugogodišnjom američkom politikom.

Nacrt rezolucije koju je načinio Egipat prvobitno je povučen nakon što je Izrael zatražio od Trumpa da intervenira, ali su ga ponovo predložili Malezija, Novi Zeland, Senegal i Venezuela.

Rezolucija, usvojena s 14 glasova, uz američko suzdržavanje, traži od Izraela da "odmah prekine sve aktivnosti širenja naselja na okupiranim palestinskim teritorijima, uključujući i istočni Jeruzalem".

U njoj se navodi da židovska naselja predstavljaju "flagrantno kršenje međunarodnog prava i veliku prepreku ka postizanju rješenja po principu dvije države i pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close