Požurio

Trump - izgradnja zida počet će ranije od planiranog

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 21:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da će izgradnja zida prema Meksiku početi mnogo ranije nego što je bilo planirano.

To je izjavio na jednom skupu konzervativaca, obećavši da će se fokusirati na to "da izbaci loše ljude iz SAD-a", prenosi BBC.

U međuvremenu, meksički ministar unutarnjih poslova Migel Anhel Osorio Cong rekao je da ta zemlja neće prihvatiti deportirane osobe iz SAD-a ukoliko nisu meksički državljani, prenosi agencija AFP.

To je izjavio dan nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom i ministrom za unutarnju sigurnost Johnom Kellyjem u Meksiku.

Inače, pokušavajući smanjiti tenzije, dvije su vlade garantirale da su započele konstruktivni dijalog još kad je meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray prije dvije sedmice posjetio Washington gdje je sreo Tillersona.

Meksiko također strahuje da će početi gradnja deportacijskih i izbjegličkih kampova uz sjevernu granicu ove zemlje u skladu sa planovima Trumpove administracije da započne deportaciju u Meksiko svih Latinoamerikaca i drugih osoba koje su ilegalno ušle u SAD preko Meksika, prenosi Independent.

Politika prethodne administracije u Meksiko je slala samo meksičke građane. Drugi migranti su vraćani u njihove domovine.

Sada bi, prema znatno izmijenjenoj politici koju je najavilo američko Ministarstvo nacionalne sigurnosti, migranti mogli biti prebačeni preko granice u opasno područje sa kojim oni nemaju nikakve veze dok njihovi zahtjevi za azilom ili postupci za deportaciju ne dođu na red u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close