Sjećanje

Trinaesta godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

Vijesti / Flash | 26. 02. 2017. u 10:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu kod Mostara u nedjelju je obilježena 13. obljetnica od pogibije makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade stradao 26. veljače 2004. godine u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju, piše Fena.

Prisjećanje

Vijence su, uz predstavnike makedonske i bh. vlasti položili i predstavnici Skupštine HNŽ-a, Grada Mostara, diplomatskog kora u BiH, te makedonskih udruženja koja djeluju na području BiH.

Prisjećajući se Trajkovskog, zamjenik makedonskog ministra za ekonomiju Hristijan Delev kazao je kako je Boris Trajkovski želio graditi mostove u regiji te da je bio osoba čijeg će se lika i djela svi uvijek sjećati.

''Bio je čovjek širokih misli. Čovjek koji je mislio ne samo o Makedoniji već o čitavoj regiji. Čovjek koji je imao ideju da ekonomski objedini regiju i dovede građane u ekonomski prosperitet'', istaknula je predsjednica Udruženja građana makedonskog porijekla u BiH Emica Niami-Nalbandić te dodala da je Trajkovski bio čovjek otvoren za suradnju i čovjek kojega su svi cijenili.

Graditi mostove kao i Trajkovski

''Potrudit ćemo se da ekonomski i svaki drugi odnosi između BiH i Makedonije budu svake godine sve bolji'', kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, izrazivši nadu da će most koji spaja, a koji je započeo da gradi Boris Trajkoviski, ostati i za buduća pokoljenja, javlja Fena.

U avionskoj nesreći koja se dogodila 26. veljače 2004. godine poginuli su predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova njegovog izaslanstva, koji su putovali na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Osim Trajkovskog, poginuli su savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanova, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

O razlozima pada aviona, tj. radi li se o avionskoj nesreći ili napadu do sada su izvršene dvije istrage i objavljena dva izvještaja od dvije komisije kojima su rukovodili Salko Begić i Omer Kulić, a u kojima su sudjelovali i makedonski stručnjaci.

U oba izvještaja kao razlog pada aviona navodi se pilotska greška i drugi indirektni sustavni propusti.Iako je službena istraga pokazala da je za pad aviona u velikoj mjeri odgovoran pilot, obitelj i odvjetnik smatraju da je nad Borisom Trajkovskim izvršen atentat, rekao je u razgovoru za Avaz.ba odvjetnik obitelji nekadašnjeg predsjednika Makedonije, Igran Pančevski.

Odvjetnik obitelji: Istina se skriva

Poznati makedonski odvjetnik i zastupnik obitelji poginulih u ovoj nesreći tvrdi da su oni ubijeni, te da obavještajne službe svjetskih sila čine sve kako se istina ne bi otkrila. On tvrdi i da je avion oboren projektilom iz drugog aviona, a da je određena vojna jedinica poubijala preživjele putnike zapalivši ih napalmom.

''Za moje klijente i mene i mnoge ljude širom Europe i svijeta to je klasični atentat! Likvidacija. Znam počinitelje, imam dokaze i izjave dvojice francuskih vojnika koji su bili na kontrolnoj kuli na Mostarskom aerodromu, izjave mještana, imam kemijske analize, materijalne dokaze, satelitske snimke kako je vojni avion ispalio raketu "zrak-zrak" koja je završila u lijevom krilu aviona, postoje i videozapisi. Dakle,posjedujem mnoge dokaze da je to bio atentat'' rekao je za Avaz Pančevski.

Na snimci iz crne kutije vladinog aviona nedostajalo je oko 19 sekundi materijala, kaže odvjetnik, tvrdeći kako je on u posjedu te snimke koja također, dokazuje da je izvršen atentat na predsjednika Makedonije.

Kako je istaknuo, na početku je mislio da je netko još u Skoplju na avionu podmetnuo plastični eksploziv, no novi dokazi upućuju na to da je raketa koja je ispaljena iz ratnog aviona sa duplim krilima na zadnjem repu. Pančevski tvrdi da su za sve krive ''zapadne sile''.

Kopirati
Drag cursor here to close