Oštetio proračun?

Trebinje tuži bivšeg gradonačelnika

Vijesti / Flash | 05. 04. 2017. u 06:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Trebinje u utorak je Okružnom tužiteljstvu u ovom gradu podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Slavka Vučurevića, kojom ga sumnjiče da je, iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja i nesavjesnim radom u službi, oštetio proračun grada za više milijuna KM, potvrđeno je Srni u Gradskoj upravi.

Grad Trebinje optužuje Vučurevića da je 'Bobar' banci AD Bijeljina pribavio protupravnu imovinsku korist od 5.218.659,37 KM.

U prijavi se, između ostalog, navodi da je Grad Trebinje na osnovu provedenog postupka nabavke financijskih usluga, 31. listpada 2013. godine zaključio ugovor o pružanju usluga platnog prometa sa 'Bobar' bankom za novčana sredstva sa računa u sustavu jedinstvenog računa trezora na razdoblje od najduže godinu dana.

"Imajući u vidu da je predmetni ugovor istekao 31. listopada 2014. godine (privremena uprava u 'Bobar' banci uvedena je 26. studenog 2014.), Vučurević je, kao osoba ovlaštena za upravljanje novčanim sredstvima Grada Trebinja, bio u obavezi da sredstva po osnovu obavljanja platnog prometa usmjeri na banku po novom provedenom postupku nabavke financijskih usluga, što nije učinio", navodi se u kaznenoj prijavi Grada Trebinja koja je predana Okružnom tužiteljstvu u Trebinju.

U Gradskoj upravi napominju da je ugovorni organ, u ovom slučaju Grad Trebinje, postupak nabavke financijskih usluga proveo tek sredinom 2015. godine, iz čega proizilazi da je Vučurević obavljao poslove platnog prometa sa bankama, a da pritom nije ispoštovao odredbe zakona.

"Imajući u vidu visinu novčanih sredstava deponiranih kod 'Bobar' banke po osnovu obaveza platnog prometa s njom, kao i novčanih sredstava namijenjenih stimulativnom zapošljavanju, Vučurević je kao odgovorna osoba u tom razdoblju bila dužna pratiti kredibilnost depozitara", navodi se u prijavi.

U prijavi se dodaje da se nesavjestan rad u službi Vučurevića ogleda u činjenici da nije poduzeo nikakve aktivnosti radi očuvanja više od 5,2 milijuna KM, iako je 2. lipnja 2014. godine neovisna revizorska kuća 'Deloitte' iz Banja Luke dostavila izvještaj kojim se uzdržava od davanja mišljenja u pogledu točnosti financijskih izvještaja 'Bobar' banke, javlja Srna.

"Na službenoj stranici Banjalučke burze 8. kolovoza 2014. godine objavljen je polugodišnji izvještaj 'Bobar' banke iz koga je evidentno da je u spomenutom obračunskom razdoblju prikazan ukupni neto gubitak od 13.768.772 KM", dodaje se u prijavi.

Kopirati
Drag cursor here to close