Laburisti se vraćaju

Tijesni izbori: Australski premijer Malcolm Turnbull uvjeren da će sastaviti vladu

Vijesti / Flash | 03. 07. 2016. u 06:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski premijer, konzervativac Malcolm Turnbull, uvjeren je da će moći sastaviti vladu unatoč tome što njegova stranka nije jasno pobijedila na parlamentarnim izborima u subotu, prenosi BBC.

Liberalno-nacionalna koalicija desnog centra vodi sa 74 mjesta i nedostaju joj dva da bi dobila većinu u parlamentu od 150 mjesta.

S još uvijek nepotpunim rezultatima ne može se zaključiti tko je pobjednik izbora na koje je bilo pozvano 15,6 milijuna birača u Australiji gdje je glasanje obavezno, piše Hina.

Oporbeni čelnik laburista Bill Shorten vodi sa 66 mjesta i tvrdi da je tijesan rezultat pobjeda politike njegove stranke, prenosi agencija dpa.

Laburisti su znatno poboljšali svoj rezultat u odnosu na izbore iz 2013. godine, piše BBC.

"Jedno je sigurno, laburisti se vraćaju", ustvrdio je Shorten.

Australija bira svih 150 mjesta u donjem Predstavničkom domu i 76 mjesta u gornjem domu, Senatu. To je prvi put u više desetljeća da se biraju zastupnici za sva mjesta u oba doma.

Odluku o raspuštanju oba doma donio je premijer Turnbull u svibnju optužujući beskompromisne neovisne zastupnike u gornjem domu, Senatu, za blokiranje reformi. Turnbull je u petak rekao da se manjim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima laburista u lijevom centru, ne može vjerovati kada je posrijedi oporavak gospodarstva, piše Hina.

Konzervativni čelnik ocijenio je da će ishod izbora biti tijesan i pozvao birače da ne budu "kavaliri". Njegova koalicija suočena je s golemim izazovom laburista, neovisnih kandidata i manjih stranaka poput Zelenih koji bi mogli osvojiti dovoljno mandata da odrede omjer snaga u Senatu ili izazovu formiranje manjinske vlade u donjem domu.

Na ishod izbora mogla bi utjecati i nova stranka senatora Nicka Xenophona, kao i stranke krajnje desnice poput Jedne nacije Pauline Hanson poznate po protuimigrantskoj i protumuslimanskoj politici.

Kopirati
Drag cursor here to close