Pod kontrolom EU

Thaci očekuje "povijesni sporazum" s Beogradom

Vijesti / Flash | 05. 07. 2017. u 17:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski predsjednik Hashim Thaci ustvrdio je po povratku iz Bruxellesa da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti okončan "uz povijesni sporazum dviju strana", a ta njegova izjava nije s odobravanjem dočekana na političkoj sceni Kosova jer mu protivnici osporavaju pravo da govori u njihovo ime, objavili su u srijedu beogradski elektronički mediji.

Thaci je nakon sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini u intervjuu za ABC news pozvao sve političke čimbenike na Kosovu da se pridruže procesu pregovora, ocijenivši kako je došlo vrijeme da se "ponovno otvori nova faza dijaloga, na višoj političkoj razini".

Prištinski mediji prenijeli su kako se Thaci založio za snažniji dijalog koji bi vodio ka "kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i ljudi na tim prostorima", te "dobrosusjedskim odnosima i pomirenju među ljudima".

Thaci smatra kako Kosovu treba "stabilna, multietnička vlada s euroatlanskim duhom" i vidi volju pobjedničke koalicije da čim prije uspostavi nove institucije Kosova.

Reagirajući na Thacijeve poruke, jedan od osnivača inicijative Alternativa Iljir Deda izjavio je kako dijalog za normalizaciju odnosa sa Beogradom vidi kao "nacionalno pitanje" koje zahtjeva širi konsenzus političkih stranaka, prenose beogradski mediji.

Deda je Thaciju na društvenim mrežama poručio da bi razgovor s Beogradom morao dobiti odobrenje političkih stranaka "prije nego se dogovori o bilo čemu u okviru dijaloga, kojim posreduje EU".

"Kosovski državni interes trebao bi se graditi samo kroz širi konsenzus političkih stranaka. Ne može ga graditi bilo koji institucionalni lider pojedinačno", naglasio je Deda.

Nakon Thacijevog sastanka u Bruxellesu uz posredovanje Mogherini, pojedini politički čimbenici u Prištini Thaciju su osporili legitimitet, ustvrdivši da je format pregovora na predsjedničkoj razini "nametnuo Vučić".

Srbijanski predsjednik izjavio je nakon trojnih razgovora u Bruxellesu kako je Federici Mogherini prenio stajalište Beograda da Srbiji treba ubrzati postupak eurointegracije i točno utvrditi datum ulazak Srbije u EU.

"Mislim da smo dobili razumijevanje Mogherini, da točno znamo kada možemo postati članicom, da ne budemo kao guske u magli, koje će sigurno naći pravi put, ali ne znaju kada se završava", rekao je Vučić.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan je od preduvjeta Srbiji u eurointegracijama, a taj se napredak promatra kroz poglavlje 35 o "ostalim pitanjima", koje je Srbiji otvoreno na početku pregovaračkog procesa i bit će zatvoreno tek na kraju pregovaračkog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close