Uz međunarodnu pomoć

Thaci ne odustaje od osnivanja kosovske vojske

Vijesti / Flash | 19. 03. 2017. u 13:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hašim Thaci tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom i da međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku.

''Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih sigurnosnih (KBS) u Oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasovali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona. Naglašavam još jednom, imat ćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom'', rekao je Thcai.

''Mi ćemo raditi do posljednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promjena, ali ako će Srbija stvarno spriječiti i prijetiti kosovskim Srbima da ne sudjeluju u radu Skupštine, onda ćemo mi ići dalje sa varijantom B'', rekao je Thaci u emisiji "Slobodno srpski".

On nije mogao precizno odgovoriti kada će se dogoditi transformacija KBS u Oružane snage Kosova, ali je rekao da osnivanje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR-sa Kosova.

''Ni pod kojom okolnošću! Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, određena je i Sveobuhvatnim prijedlogom predsjednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamjenljiva'', rekao je Thaci.

Thaci je također pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i sudjeluju u osnivanju Zajednice - Asocijacije srpskih općina, jer se, kako je kazao, ona ne može formirati bojkotom institucija, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close