Zatočeništvo u logoru

Svjedok Tužiteljstva BiH o zatočeništvu u Dretelju: Počeli su nas brijati...

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 15:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločin počinjen u logoru Dretelj kod Čapljine, svjedok Tužiteljstva BiH govorio je o zatočeništvu i saznanjima o silovanim ženama srpske nacionalnosti.

Svjedok Damir Glogovac kazao je da su 1992. godine njega i njegovog oca pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) odveli u logor Dretelj "jer im je neko rekao da su snajperisti".

Glogovac je kazao da ga je, po dolasku u logor, ispitao izvjesni Sajo Horozović. On je, kako je saznao od drugih vojnika, bio nadređeni. Ispitivao ga je o naoružanju, potom pozvao dvojicu vojnika koji su došli sa starom mašinicom za šišanje.

"Počeli su nas brijati. Drugom zatvoreniku su tada rezali tjeme glave. Smijali su mu se i rezali ga. Sajo je rekao da će i meni tako, ako ne kažem gdje se nalazi naoružanje", prisjetio se svjedok.

Kazao je da su zatvorenicima oblačili uniforme kad su dolazili mediji da snimaju događanja u logoru, te su ih predstavljali kao vojnike, a ne kao civile.

Glogovac je kazao da je u logoru proveo 47 dana. Njegova majka, koja je bila Hrvatica, tražila je "veze" da puste njega i njegovog oca. Rekao je da je otac pušten kući, a da je on "ostavljen kao garancija".

"Ostavili su me kao pripadnika HOS-a. Imao sam i pušku, ali bez municije. Radio sam kao stražar, nadgledao žene", ispričao je svjedok.

Kazao je da je među pripadnicima HOS-a u tom razdoblju bio i "Toni Rajič iz Mostara", kao i Ivan Medić zvani Poskok.

Glogovac je kazao da je često bilo pokušaja da vojnici ulaze kod žena koje su, kako je rekao, željeli silovati. U tome ih je uglavnom sprječavao svjedok D, kojeg je Glogovac obavještavao kad bi dolazilo do problema.

Svjedok se također prisjetio zaštićene svjedokinje A, koju su, kako tvrdi, vojnici najčešće izvodili te dodao da su sve žene "propale fizički i psihički".

Optužnica tereti Ivana Medića i Tonću Rajiča da su od 5. svibnja do 17. kolovoza 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Odgovarajući na pitanje obrane, svjedok je rekao da Ivan Medić nije bio među vojnicima koji su odveli njega i njegovog oca u Dretelj.

''Suđenje se nastavlja 9. prosinca'', priopćila je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kopirati
Drag cursor here to close