Maltretiranje

Svjedočenja: Premlaćivanje zatvorenika u Bileći

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 20:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju četvorici optuženih za zločin počinjen u Bileći, svjedok Tužiteljstva BiH kazao je kako ga je prvooptuženi Boris Bošnjak udario prilikom razmjene u stomak, toliko snažno da je izgubio svijest.

Miško Škobić je ispričao kako je s još petnaestak muškaraca Hrvata odveden iz kuće u Vrapčićima (Općina Mostar) i zatvoren u svlačionicu fudbalskog kluba 'Neretva', piše BIRN.

"Tu smo bili 15 dana. Sve su bili Hrvati, te četiri Bošnjaka. Mi smo kasnije odvedeni u logor u Bileću, a za ova četiri Bošnjaka sam čuo da su ubijeni i pronađeni na deponiji. U Bileći me je osobno tukao Boris Bošnjak, koji je bio upravnik zatvora", kazao je Škobić, dodajući da je u logoru bio 75 dana i smršao 32 kilograma.

Tužiteljstvo BiH tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od svibnja do kolovoza 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su svakodnevno sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Svjedok Kemal Bijedić izjavio je kako je osobno gledao da Miloš i Grubi brutalno tuku zatvorenike Ramiza Zaklana, Ibru Sabljića, Aliju Šatora i Izeta Hebiba. "Tukli su ih do te mjere da sam mislio kako neće preživjeti. Izet Hebib je do mene ležao u zatvoru. Bio je crn od modrica", kazao je Bijedić.

Na pitanje Tužiteljstva BiH da li u sudnici može prepoznati nekoga od zatvorskih čuvara, svjedok je identificirao Miloša Mavraka, kojeg je ranije spominjao po nadimku Miloš te Miodraga Grubičića kojeg je ranije nazvao Grubi. Nastavak suđenja zakazan je za 20. lipanj.

Kopirati
Drag cursor here to close