Mašala

Švedska u bh pravosuđe ubrizgava 1,7 milijuna eura

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 08:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u četvrtak će biti održan radni sastanak veleposlanika Švedske u BiH i generalnog direktora Sudske administracije te zemlje s predstavnicima VSTV-a BiH.

Povod za održavanje radnog sastanka je planiranje dalje implementacije Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH – faza 2 (Projekt ICEA), kojeg financira Vlada Švedske u iznosu od 1,7 milijuna eura za 2017.- 2019. godina.

Taj sastanak je također prilika da se direktoru Sudske administracije Švedske, koji boravi u posjeti BiH, predstavi organizacija i rad VSTV-a BiH i pravosuđa u BiH, te dogovori plan daljih aktivnosti saradnje sa švedskom sudskom administracijom.

Osim unapređenja efikasnosti pravosuđa, cilj projekta jeste borba protiv korupcije i unapređenje transparentnosti pravosudnog sudtava u BiH. Potreba za jačanjem neovisnosti i odgovornosti pravosudnog sustava je naglašena i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju potpisanom s EU (SSP) i Europskom partnerstvu. Isto se navodi kao prioritet i u Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu za 2015. – 2018. kao i Akcijskom planu za njezinu realizaciju.

Po riječima veleposlanika Švedske, ''ovo je vrlo dobro vrijeme za početak ozbiljnog unapređenja transparentnosti pravosudnog sustava u BiH''.

Projektom je predviđena analiza zakonskog okvira koji uređuje financijske izvještaje nositelja pravosudnih funkcija i uspostavu efektivnog sustava kontrole, obrade i objavljivanja podataka iz tih izvještaja, kao i uspostavu digitalnog registra financijskih izvještaja nositelja pravosudnih dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close