Traži se rješenje

Sve više pasa lutalica u središtu Posušja

Vijesti / Flash | 20. 03. 2017. u 07:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni su Posušani koji vole i čuvaju svoje pse kao kućne ljubimce, a posuški lovci ih posebice čuvaju kao rasne životinje i brinu se o njima. No, ipak neki se ogluše o svoju dužnost da pse čuvaju kako ne bi lutali ulicama i predstavljali opasnost građanima, posebice djeci i školarcima.

Iz posuške Osnovne škole Ivana Mažuranića, koja ima veliki broj osnovaca, pristigla je obavijest za javnost o opasnostima koje vrebaju od pasa lutalica.

''U krugu naše škole sve je više pasa, a dolaze i pred sama školska vrata i hodnike. Djeca su uznemirena i stoga smo kontaktirali nadležne općinske službe, pa i roditelje, da povedu računa o zaštiti svojih pasa kako ne bi stvarali opasnost za školarce'', rekao je ravnatelj posuške Osnovne škole Ivana Mažuranića, te velike škole, Zvonimir Širić.

Iz Odjela inspekcijskih poslova Službe za gospodarstvo općine Posušje također je preko lokalne Radiopostaje Posušje upućen poziv o sve većoj pojavi pasa lutalica na posuškim ulicama, prenosi Vecernji.ba. Naglašeno je kako vlasnici pasa ne smiju puštati pse da se slobodno kreću, nego ih vezati i tako voditi na javne površine i ulice.

Ako se vlasnici pasa ne budu pridržavali svih predviđenih uputa, slijede mjere općinske inspekcije sukladno zakonskim propisima.

Domaće lovačke udruge kažu kako kako svi moraju učiniti ono što je predviđeno zakonskim mjerama.

Potvrđeno je kako je u Posušju trenutačno oko 150 pasa lutalica i da će lovci sa svoje strane raditi na boljem čuvanju pasa jer ima i rasnih koji su “izgubili” vlasnike.

Posušani o pojavi pasa lutalica imaju isto mišljenje - kako valja poduzeti neke mjere i rješenja da se zbrinu psi lutalice. Pokazivali su i zapuštenu bivšu Tvornicu kružnih pila gdje “stanuju” psi bez čuvara i vlasnika.

Ističu kako je ovaj problem potrebno hitno riješiti. Mora se sve masovnija pojava lutalica bolje riješiti kako bi se, posebice djecu odnosno školarce, zaštitilo od ugriza i napada.

Kopirati
Drag cursor here to close