OSCE

Sve više mladih pridružuje se prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH

Vijesti / Flash | 06. 12. 2016. u 14:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Angažiranje mladih u kreiranju tolerantnijeg okruženja i njihovo osnaživanje u borbi protiv nasilnih ekstremističkih stavova među njihovim vršnjacima je prioritet, istaknuto je na dvodnevnom Summitu mladih koji je završen danas u Bihaću.

Summit mladih, čiji domaćin je bila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, okupio je 26 učenika i profesora srednjih škola iz Bužima i Cazina, sa ciljem da steknu znanja o toleranciji i razumijevanju o međusobnim razlikama. Summit je također bio prilika da se mladi informiraju o nasilnom ekstremizmu i načinima kako mu se suprotstaviti.

Ovaj događaj poslužio je učenicima i nastavnicima kao platforma za diskusiju o važnosti lokalnih aktivnosti, razmjene informacija o pitanjima sa kojima se suočavaju u svojim lokalnim zajednicama, kao i o stimulativnim pozitivnim inicijativama i aktivizmu mladih.

''Obrazovni sustav koji promovira kritičko mišljenje, inter-kulturalnu i inter-religijsku suradnju i dijalog je najbolja prepreka nasilnom ekstremizmu'', naglasio je profesor Muhamed Jusić iz Atlanske inicijative. ''Potrebni su nam nastavni planovi koji će učenike osnovnih i srednjih škola učiniti spremnim da primjene novostečene vještine i znanja u prevenciji indoktrinacije i vrbovanja za nasilne skupine.''

Aida Ganović, psiholog Centra za društvena istraživanja 'Global analitika' je istaknula: ''Protiv nasilnog ekstremizma obično se borimo skupim i represivnim metodama dok je veoma malo pozornosti posvećeno jačanju obrazovnog sustava. Obrazovanje i skupovi ove vrste nude mladima ideje za proaktivne mjere u borbi protiv razvoja ekstremističkih pogleda i potiču razvoj pozitivnih vrijednosti i kritičnog razmišljanja, te time imaju dugoročniji utjecaj''

Summit mladih je organiziran kao dio projekta Misije OSCE-a u BiH o prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH. Ovaj projekt je također dio kampanje pod nazivom ''OSCE ujedinjen u borbi protiv nasilnog ekstremizma'' (#UnitedCVE), kojom se naglašava sveobuhvatan pristup OSCE-a u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi k terorizmu.

Kopirati
Drag cursor here to close