Pravosuđe

Suspendiran tužitelj Božo Mihajlović

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 14:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), Božo Mihajlović je privremeno udaljen od vršenja dužnosti tužitelja Tužiteljstva BiH i zamjenika glavnog tužitelja.

Povjerenstvo je prihvatilo zahtjev Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a od 2. ožujka ove godine i Mihajlović je, kako je priopćeno, udaljen s dužnosti do okončanja krivične istrage koja se vodi protiv njega.

Zahtjev za suspenziju Mihajlovića podnesen je istog dana kada je Mihajlović podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH. Protiv njega je u ovoj instituciji donesena naredba o pokretanju istrage zbog nesavjesnog rada u službi.

Prethodno je u Tužiteljstvu BiH potvrđeno da provjeravaju navode o nestanku 55.000 konvertibilnih maraka iz sudskog predmeta koji je vođen protiv Milorada Milakovića i drugih zbog organiziranja prostitucije. Milaković je 2004. godine postigao sporazum s Tužiteljstvom BiH, ali zbog bijega nekih od optuženih, predmet nije zatvoren.

Nakon što je tužitelj Oleg Čavka, koji je bio zadužen za slučaj “Milaković”, otišao na bolovanje, u studenom 2010. godine donesena je naredba da se predmet - novac koji je pohranjen u Tužiteljstvu BiH - izuzme s ciljem dostavljanja Sudu BiH, a tu naredbu je potpisao tužitelj Mihajlović, zbog čega je pokrenuta istraga.

U Tužiteljstvu BiH je također donesena naredba da se utvrdi da li je nestalo 70.000 KM iz predmeta “Elipsa”.

Mihajlović je jedan od prva četiri tužitelja koji su izabrani u Tužiteljstvo BiH odlukom VSTV-a u siječnju 2003., a za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju imenovan je u ožujku 2010. godine.

Odluka Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva VSTV-a nije konačna odluka i na nju postoji mogućnost žalbe, javlja Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close