Prozor

Suđenje za zločine na Uzdolu: Svjedok izjavio da je 'vidio sav belaj'

Vijesti / Flash | 20. 06. 2017. u 15:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio kako je čuo da su pripadnici Prozorske bojne Armije BiH (ABiH), na čelu s Enverom Buzom, napali selo Uzdol.

Pero Mendeš, bivši pripadnik Treće bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Uzdolu (općina Prozor) je ispričao da je 14. rujna 1993. sa suborcima krenuo na liniju Borak. Idući prema tamo čuo je s brda Krstište pojedinačnu pucnjavu, a objekti u Uzdolu su počeli gorjeti, piše Birn.

“Vidio sam ABiH kako idu prema centru Uzdola. Nas trojica smo bili naoružani, ali nismo pružali otpor jer bismo se odali”, dodao je on.

Kako je rekao, kada su stigli na Borak, s lijeve strane im se pojavljuje čovjek s fesom, puca u zrak i viče “Allahu ekber”. Prema svjedoku, počela je pucnjava i oni uzvraćaju paljbom. Suprotna strana, kako je kazao se povukla. “Sve je trajalo do 15 minuta”, dodao je svjedok, istaknuvši da su njegova majka i sestra ostale u selu i on se vratio da vidi što se sa njima događa.

Idući prema selu, pojasnio je da je vidio popaljene kuće i ubijene životinje. Kod kuće Pere Prskala, rekao je da je vidio Šimu Rajić i njenu kćerku Maru kako leže mrtve, a unutar kuće bile su ubijene Lucija i Stanka Rajić.

“Mojih nema. Produžavam do kuće Ivana Ljubića. Kata Ljubić, ranjena, puzala je, i Mato Ljubić leži u krvi… Vidio sam sav taj belaj”, ispričao je on i dodao da je od susjeda saznao da su mu majka i sestra žive i da su u drugom selu.

Dva ili tri dana kasnije, svjedok je kazao da je saznao da je napad izvršio Prozorska bojna ABiH na čelu s zapovjedništvom Enverom Buzom, kojeg nikad nije vidio. Zapovjedništvo HVO-a, kako je rekao svjedok, upozoravalo je stanovništvo Uzdola da se iseli zbog eventualnih napada, ali su to civili odbili.

Buza je optužen da je, kao zapovjednik Samostalne bojne Prozor ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu. U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalne bojne, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Janko Rajić je ispričao da je od braće saznao da su njegovi roditelji Stanko i Lucija Rajić poginuli 14. rujna 1993. u selu Uzdol.

“Iz austrijskih vijesti čuo sam da je stradalo selo Uzdol, Križ i okolna sela od prozorske bojne ABiH. Na televiziji sam prepoznao svoju kuću. Za roditelje sam tek drugi dan čuo od braće”, naveo je on.

Suđenje će se nastaviti 10. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close