Postupak

Suđenje u slučaju Radončić: Provedene posebne istražne radnje

Vijesti / Flash | 16. 08. 2017. u 15:06 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za ometanje rada pravosuđa Tužiteljstvo BiH je uložilo kao materijalne dokaze prijedlog i sudsku naredbu za provođenje posebnih istražnih radnji prema Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman.

Tužiteljica Suada Pašić je kazala da je u prijedlogu za provođenjem posebnih istražnih radnji prema Dautbašić i Šahman od 22. prosinca 2015. obrazloženje počinjenje kaznenog djela i dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja, te da je dan kasnije Sud BiH donio naredbu za njihovim privođenjem.

"Bitno je reći da je Sud navedeni prijedlog cijenio osnovanim i zakonitim, te utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izdavanjem ove naredbe", pojasnila je Pašić, istaknuvši da je u obrazloženju navedeno zbog čega se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi, navodi BIRN.

Tužiteljstvo BiH je uložilo i akt koji su uputili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) od 23. prosinca 2015. o postupanju u vezi sa sudskom naredbom za provođenje posebnih istražnih radnji. Tužiteljica Pašić je kazala da se ovi dokazi odnose na navode optužnice.

Obrana optuženih smatra da su ovi dokazi nezakoniti i da Sud BiH na njima ne može temeljiti odluku, kao i da je Tužiteljstvo u svom prijedlogu svjesno i namjerno unosilo neistinite činjenice. Prema Obrani, u prijedlogu se govori o nekoj mreži ljudi, a ne daju se činjenice o postojanju te mreže, a uz to nema ni izvještaja o posebnim istražnim radnjama.

"Govori se 'vršenju pristiska na Azru Sarić', ali se ne pominje nikakav postupak koji se vodi po zakonima BiH. Govori se o postupku koji se vodi na Kosovu", rekla je Dautbašićeva braniteljica Tatjana Savić.

Ona je dodala i da naredba ne sadrži osnov sumnje da je počinjeno djelo, niti adekvatno obrazloženje zbog čega se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi.

Optužnica tereti Fahrudina Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Šahman i Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Tužiteljstvo je potom uložilo prijedloge, ali i naredbe od 22. prosinca 2015. prema telekom operateru za dostavljanje listinga poziva, sms poruka i baznih stanica Sabahudina Žuje, Sarić, Dautbašića i Šahman.

Predočen je i dopis Tužiteljstva prema SIPA-i za analizu telefonskih listinga koji su dobiveni od telekom operatera, kao i analitička obrada dokaznog materijala i telefonskih kontakata. "Ovi dokazi se ulažu u cilju dokazivanja zakonitosti radnji. Svi navodi iz izjave Azre Sarić su potvrđeni i ovim dokazima", rekla je tužiteljica Elvira Stanojlović.

Branilac Dragan Barbarić je rekao da u inicijalnoj naredbi nije bio naveden Radončić, nego da je netko u SIPA-i dopisao njegovo ime, zbog čega je bio obuhvaćen analizom kontakata. Za ostale dokaze iz ovog seta, branilac je naveo da će se izjasniti u završnim riječima. Nastavak suđenja je planiran za 23. kolovoz.

Kopirati
Drag cursor here to close