Dodik

Suđenje Radončiču i Dautbašiću je politička farsa, na kraju će ispasti nevini

Vijesti / Flash | 06. 02. 2016. u 14:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je sudski proces protiv lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i člana ove stranke Bakira Dautbašića ‘pravosudna politička farsaš te da će se, kada se sve završi, ‘ispostaviti da Radončić i Dautbašić nisu krivi’.

Dodik navodi da je ‘riječ o scenariju da se Radončić provede kroz postupak na čijem će kraju biti proglašen nevinim, čime će biti oprana politička nomenklatura kod Bošnjaka’. Tvrdi i da Srbi nikada ne smiju prihvatiti Sud i Tužiteljstvo u ovom obliku.

Ponovio je stav da je prva strateška orijentacija RS-a poštivanje Ustava BiH, kako je napisan, i Daytonskog mirovnog sporazuma, ali da će, ukoliko to u dugom periodu ne bude moguće, RS ‘sigurno razmišljati o važnim pitanjima svog statusa’.

Dodik je na press-konferenciji u Trebinju uputio brojne kritike na Savez za promjene, navodeći da je sadašnja srpska struktura na nivou BiH "potpuno devastirala poziciju RS“.
Pozvao je građane RS-a da odbace takvu politiku Saveza za promjene, koji je nazvao "savezom za rikverc".
‘’Savez za rikverc, a ne Savez za promjene, svojim politikama doprinio je da prioritet i afirmacija institucija BiH budu na razini koji to ne zaslužuje ...To narod vidi i mora da zna da ono što čini „savez za rikverc“ dugoročno, nacionalno i državnički šteti RS. To moramo sanirati u najskorije vrijeme’’, ustvrdio je Dodik i ponovio da politika RS nije politika jačanja centralizirane i unitarne BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close