Dodjela poticaja

Suđenje Lijanoviću: Svjedoci ništa ne znaju o poticajima

Vijesti / Flash | 15. 06. 2017. u 13:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja pred Županijskim sudom u Tuzli Jerki Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedoci obrane Dalibor Bogdan i Andrija Zovko su kazali da nisu bili upoznati s nezakonitostima vezanim za poticaje.

Svjedok Bogdan, vozač iz tvrtke “Laktat” govorio je o vezama i suradnji s pokojnim Zdravkom Gadžom, koji je u vrijeme dobivanja poticaja počinio samoubojstvo. Neki svjedoci su tijekom suđenja govorili da je Gadže morao dati pola poticaja Lijanoviću, a i njegovo samoubojstvo su povezali s ovim slučajem.

''S Gadžom sam dogovorio tov svinja u njegovom objektu. Podigao sam kredit, i za to imam dokaz, i kupio sam 100 svinja. Gadže je trebao svinje uzgajati, a kasnije da ja naplatim svoje ulaganje i da zaradu podijelimo po pola'', kazao je Bogdan, demantirajući navode ranijih svjedoka da je svinje dobio od Ivankovića prilikom “prebijanja dugova”.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

Bogdan je tijekom svjedočenja rekao da mu je Gadže spominjao poticaje Federalnog ministarstva poljoprivrede, te da ga je on povezao sa Šakićem, kojeg je od ranije poznavao.

''Stipe mu je rekao da prati konkurs kad izađe i da pošalje papire. Gadže mi nikada nije rekao da je netko od njega nešto tražio. Da je traženo mislim da bi mi rekao, jer smo bili kao braća'', ispričao je svjedok, navodeći da se s Gadžom družio skoro svaki dan, ali da mu nikada nije rekao da ima problema s poticajima. Također, naveo je da mu je Gadže ostao dužan oko 20.000 KM.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vildana Helić je svjedoka u nekoliko navrata pitala o visini poticaja i problemima koje je Gadže imao, ali svjedok je kazao da, iako su bili “kao braća”, o tome ništa nije znao.

Svjedok Andrija Zovko, koji je također bio uposlenik firme “Laktat”, izjavio je da je Šakića vidio jednom, a Gadžu nekoliko puta u svom životu. I on je potvrdio da su se Šakić i Gadžo sastajali, ali da ne zna o čemu su pričali.

On je istaknuo da Gadžino samoubojstvo ima veze s njegovim velikim dugovima.

''Nema kome nije dužan, to svi tamo znaju. Zadužio se gdje god je mogao'', ispričao je Zovko.

Nastavak suđenja je planiran za 29. lipanj, javio je BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close