Stolac

Sud BiH odbio žalbu, SIP može raspisati izbore

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 16:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH dobilo je od Apelacijskog odjela Suda BiH rješenja kojim se odbijaju žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku SIP-a o poništenju izbora u Stocu, potvrdila je za Klix.ba Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a.

"Dobili smo dva rješenja iz Apelacijskog odjela Suda BiH kojim se odbijaju žalbe, što znači da su se stekli uvjeti da SIP u narednim danima organizira sjednicu i donese odluku o raspisivanju izbora", kazala je Pirić.

Iz Inicijative za Stolac ističu da su žalbe osnovane i najavljuju da neće odustati od borbe.

"SIP je ranije objavio i predsjednica Irena Hadžiabdić je javno rekla da nije moguće poslati glasačke listiće u roku od 14 dana, od pošte smo dobili podatke koliko treba da glasački listić dođe do Amerike, Kanade i Australije.

Moguće je da je SIP Sudu BiH dao pismeno obrazloženje kako će omogućiti biračima da prime glasačke listiće i da ih vrate na vrijeme. Čekat ćemo obrazloženje i vidjeti možemo li se žaliti na odluku SIP-a vezano za istu tematiku.

Ako se ne budemo mogli žaliti, uputit ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH na kojem se još uvijek razmatraju naše tri apelacije vezane za skidanje sa liste. Ne razumijemo šta se događa, da li je Sud BiH postao toliko politički kontroliran da donosi politički motivirane odluke koje će uskratiti pravo glasačima.

Tražit ćemo od ljudi da uslikaju kada su zaprimili glasački listić i onda ćemo sa tim materijalima nastaviti pravnu borbu dok ne dokažemo da je SIP napravio nepravdu, a da se Apelacijski odjel ponašao politički", kazao je za Klix Demir Mahmutćehajić iz Inicijative za Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close