9. siječnja

Stranke ljevice prijavile tužiteljstvu Ivanića, Pendeš, Jeleča…

Vijesti / Flash | 23. 01. 2017. u 14:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podnijeli su danas Tužiteljstvu BiH uime Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog Saveza krivičnu prijavu protiv osoba odgovornih za, kako navode, ''niz zloupotreba položaja i ovlaštenja, te nesavjesnog rada u službi, a u vezi s događanjima na obilježavanju neustavnog Dana entiteta RS 9. siječnja i korištenja jedinica Oružanih snaga BiH''.

Krivična prijava podnesena je protiv predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministrice obrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Ante Jeleča, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije Mirka Tepšića i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse Senada Mašovića, priopćeno je u zajedničkom priopćenju ovih stranaka.

Na temelju prikupljenih dokumenata i informacija postoji osnovana sumnja da su sve ove osobe, protivno Zakonu o obrani BiH, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima, naredile ili dozvolile ili nisu spriječile upotrebu i sudjelovanje dijela Oružanih Snaga BiH 9. siječnja 2017. godine na ceremoniji u Banja Luci, koju je organizirala Vlada entiteta Republika Srpska obilježavajući 9. siječnja kao dan entiteta RS, koji je od Ustavnog Suda BiH utvrđen kao neustavan.

Naročito otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da su sve prijavljene osobe svojim postupcima u potpunosti narušile lanac zapovijedanja Oružanim snagama BiH, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se kako je temeljni princip funkcioniranja svake oružane sile upravo precizan i jasno definiran lanac zapovijedanja. Lanac zapovijedanja ključna je pretpostavka efikasnog funkcioniranja svake oružane sile. Njegovo narušavanje ne samo da u pitanje dovodi zakonitost rada OS BiH, već u pitanje dovodi i mogućnost ukupnog funkcioniranja OS BiH koji je nezamisliv bez poštivanja zakonom utvrđenog lanca zapovijedanja. Na ovaj način, prijavljene osobe direktno su ugrozile opstojnost OS BiH, čime je državi Bosni i Hercegovini nanijeta ogromna šteta.

SDP BiH, DF i Građanski Savez pozivaju Tužiteljstvo BiH da ovaj predmet uzme u razmatranje bez ikakvih odlaganja. Neprocesuiranje ovakvog nezakonitog djelovanja najviših dužnosnika u institucijama BiH, koje čine zapovjedni lanac Oružanih snaga BiH, može imati dalekosežne posljedice po ukupnu stabilnost BiH i njen daljnji napredak u svakom pogledu, stav je ovih stranaka.

Očekuje se i od drugih političkih snaga u BiH da jasno i nedvosmisleno daju punu podršku profesionalnom i zakonitom radu pravosudnih tijela BiH u ovom, ali i u svim drugim predmetima.

''Ključni uvjet za svaki daljnji napredak BiH jeste uspostava i puno poštivanje vladavine prava. Pred zakonom svi moramo biti jednaki. Samo država uspostavljena na takvim principima može biti garant ostvarenja prava svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. SDP, DF i GS nastavit će se zalagati za uspostavu takve države i čin podnošenja krivične prijave samo je jedan u nizu poteza ka ostvarenju tog cilja'', poručili su iz tih stranki.

Kopirati
Drag cursor here to close