Stolac opet pao, traži se postupak za izgrednike
Za i protiv
OBJAVA: Utorak, 25. listopada 2016. 13:39
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Stolac opet pao, traži se postupak za izgrednike
12

Za poništavanje izbora, osim Arnautovića, bili su predsjednik ovog povjerenstva Ahmet Šantić i članica Irena Hadžiabdić.

Središnje izborno povjerenstvo BiH ni danas, po drugi put, nije donijelo odluku o poništavanju izbora u Stocu.

Protiv prijedloga člana Povjerenstva Suada Arnautovića da se donese takva odluka glasovali su Branko Petrić, Novak Boživković, Vlado Rogić i Stjepan Mikić.

Za poništavanje izbora, osim Arnautovića, bili su predsjednik ovog povjerenstva Ahmet Šantić i članica Irena Hadžiabdić.

Središnje izborno povjerenstvo je na današnjoj sjednici donijelo zaključak da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv svih odgovornih za prekid izbornog procesa u Stocu 2. listopada.

Za ovaj prijedlog Rogića i Mikića, glasovali su Petrić, Božičković i Hadžiabdić.

Jedna od točaka dnevnog reda današnje sjednice bio je Prijedlog zaključaka o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti izborne administracije u Stocu na dan održavanja lokalnih izbora.

Šantić je izjavio novinarima po okončanju sjednice da i 23 dana nakon održavanja lokalnih izbora u BiH nije donesena odluka o poništavanju izbora u Stocu, mada su, prema njegovom mišljenju, za to ispunjeni svi formalno-pravni uvjeti.

"Odluka o poništenju izbora može da ide samostalno, jer gubimo vrijeme. Izgubili smo 25 dana bez ikakve potrebe. Možemo samostalno ići u odluku o poništenju izbora i pripremati se za nove izbore, a da svi procesi utvrđivanja odgovornosti i kandidata i izborne administracije mogu ići paralelno. Možemo ići s novom administracijom, novim biračkim odborima", istaknuo je Šantić.

Prema njegovom mišljenju, očito je da se neke stvari žele prije završiti iz nekih drugih razloga.

"Bojim se da netko od Povjerenstva želi napraviti istražni organ. Utvrđivanjem odgovornosti koja je na granici između prekršajne i krivične odgovornosti ulazimo u neku sferu koja nije nikada do sada bila u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH", istaknuo je Šantić.

Rogić je izjavio da je suština Mikićevog i njegovog prijedloga da SIP BiH po službenoj dužnosti pokrene postupak za vinovnike prekida izbornog procesa u Stocu, naglašavajući da SIP ima prvostupanjsku nadležnost u izbornom procesu.

"Tražimo i da SIP, na osnovu utvrđenog, izrekne sankcije i da nakon toga bude donesena odluka o poništenju izbora u Stocu. Jedna od sankcija je i da se osobe za koje se utvrdi da su sudjelovale u prekidu izbornog procesa u Stocu ne bi mogle naći na izbornim listama", pojasnio je Rogić, koji je na sjednici SIP-a među osoba koja se u izvještajima navode kao vinovnici prekida izbora, naveo i kandidata SDA za načelnika Salmira Kaplana.

Podsjetimo, zbog fizičkog obračuna u Stocu je 2. listopada prekinut izborni proces na svim biračkim mjestima, a glasački materijal je povučen.

Policijska uprava Čapljina podnijela je nakon toga izvještaj Županijskom tužiteljstvu u Mostaru protiv Salmira Kaplana i još deset osoba iz Stoca "zbog uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove Izbornog povjerenstva".

Komentari (12)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Salko Jakirovic
prije 335 dan.
Dok je dvije škole pod jednim krovom dogovora nece biti i djeci se smješi pothranjenost ko u Somaliji.
+167
-102
3
-
Chrome
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
nema ime
5. nema ime
prije 335 dan.
pacenici i jedni i drugi, najbolje da djeca uce jezik koji oni izaberu a sve ostale predmete nek uce zajedno... tako samo djecu zavadjate i ucite ih od malih noga da se ne treba druziti sa drugim i drugacijim! stoko prijeratna kanite nas se vise!
+64
-1
0
-
Chrome
Učitaj još komentara