Bh. parlamentarci

Što su nam u Novoj godini poželjeli političari

Vijesti / Flash | 31. 12. 2016. u 09:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči novogodišnjih praznika bh. parlamentarci iznijeli su svoja nadanja za predstojeću godinu. Pozivaju na veću suradnju, te se nadaju da će pravovremeno ispunjavanje Upitnika ubrzati put naše zemlje k Europskoj uniji.

Protekla godina je bila značajna za Bosnu i Hercegovinu jer je napravljen napredak k europskim integracijama. Predstoji ispunjavanje Upitnika Europske komisije,  piše Federalna.ba.

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Asim Sarajlić izrazio je očekivanje, bez obzira na trenutnu političku situaciju, da će naredna godina biti "obojena bojama Europe".

"Očekujem, prije svega, da se odgovori na pitanja koja smo dobili iz Europske komisije i da se još snažnije nastavi europski put BiH", kazao je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH.

Opozicija, ipak, ima zamjerke na funkcioniranje Parlamenta i smatraju da se moglo više uraditi.

"Žao mi je što nismo imali više sustavnih zakona, ali očigledno je da i Vijeće ministara BiH ne radi svoj posao na pravi način jer samo zakon o platama i naknadama čekamo više od godinu i po dana", kazao je zastupnik DF-a u Parlamentu BiH Damir Bećirović.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović izrazio je nadu da će Vijeće ministara BiH mnogo više raditi jer tvrdi da se rad bh. parlamenta u 2016. godini zasnivao više na inicijativama parlamentaraca nego što je Vijeće ministara BiH usvajalo zakone i dostavljalo ih u parlamentarnu proceduru.

Parlamentarci iz Republike Srpske, bilo iz vlasti ili opozicije, pozivaju i na uspostavljanje boljih odnosa među zemljama u regiji.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović drži da BiH mora poboljšati suradnju sa Srbijom i Hrvatskom te smatra da je nepotrebno da najodgovorniji ljudi za to putem medija raspravljaju o otvorenim pitanjima.

"I da se počnemo baviti onim zbog čega su nas građani birali, a to je rješavanje problema građana umjesto što se na svim stranama bave nekim jeftinim politikantskim temama“, kazala je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio čestitku svim građanima BiH u kojoj im je poželio sretnu i uspješnu 2017, a prvenstveno je poželio zdravlje, osobnu i obiteljsku sreću, i da svi zajedno u novoj godini pokažemo više tolerancije, strpljenja i međusobnog razumijevanja.

''Ni nova godina neće biti laka, ali vjerujem da će političari, ako se svi zajedno potrudimo, uspjeti vratiti fokus na teme koje se tiču budućnosti, a ne prošlosti. Očekujem i nadam se da ćemo svi zajedno raditi na temama koje se tiču poboljšanja životnog standarda, sa što manje političkih trzavica, kako bismo u interesu građana uplovili u stabilnije i mirnije razdoblje'' navedeno je u novogodišnjoj čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

I čllan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je novogodišnju čestitku građanima Bosne i Hercegovine sa željom za zdravlje, mir i blagostanje u 2017. godini.  

''Iza nas je godina izazova, ali i uspjeha. Postigli smo napredak na putu prema članstvu u EU, istrajali na reformama, svladali negativne trendove i održali pozitivan put. Uvjeren sam da je pred nama dinamična i uspješna godina u kojoj ćemo svi dati puni doprinos razvoju potencijala naše države od koje želimo izgraditi snažnu, organiziranu, ekonomski naprednu i stabilnu europsku državu'', poručio je Izetbegović, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.

Vrijeme stabilnosti i europskih integracija zasigurno bi trebalo donijeti prosperitet svim građanima BiH. A oni, koje su građani birali na izborima, dužni su da to i omoguće.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će 2017. biti bolja i uspješnija od godine za nama, ističući da RS-a ima dovoljno kapaciteta da odgovori na sve izazove.

''Iza nas je jedna teška godina u kojoj smo uložili maksimalne napore da očuvamo suverenitet i nadležnosti RS-a, da pravnim i demokratskim sredstvima obranimo pravo da slavimo "Dan RS-a“, koji je kao neustavan osporio Ustavni sud BiH, da izvršimo reforme i približimo se Europskoj uniji čuvajući ekonomsku stabilnost RS-a. Radili smo to uz podršku građana RS-a, najbolje što smo mogli i znali'', naglasio je Čubrilović, izražavajući želju da 2017. godina građanima RS-a donese poboljšanje standarda, otvaranje novih radnih mjesta i bolju budućnost mladim ljudima.

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima tog bh. entiteta povodom nastupajuće 2017. godine.

''Iako se Vlada RS-a tijekom 2016. godine suočavala s brojnim izazovima i iskušenjima, uz zajednički rad i podršku građana, uspjela je održati političku i ekonomsku stabilnost'', navela je Cvijanović u čestitki.

Dodaje da će entitetska vlada i u narednom razdoblju nastaviti da radi na realizaciji svojih ciljeva koji su prije svega usmjereni na stvaranje što boljih uvjeta za unapređenje standarda svih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close