Hakeri otkrili podatke

Što stranke znaju o vama: Nađena baza podataka 400.000 ljudi

Vijesti / Flash | 25. 03. 2017. u 21:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci više od 400.000 građana iz cijele Srbije, precizno upisani u tablice u kojima je naveden JMBG, broj osobne iskaznice, adresa, kućni i mobilni telefon tih ljudi našli su se na jednom javnom serveru. Uz podatke na pojedinim mjestima stoje i napomene koje ukazuju na to da su podaci korišteni u stranačke svrhe.

N1 donosi priču hakera koji je podatke otkrio i koji tvrdi da je pronašao tragove koji pokazuju ko i zašto koristi te podatke.

Precizno sortirani podaci, podijeljeni u 222 tabele iz gradova i sela širom Srbije. U dokumentima su ispisane kolone koje se odnose na osobne podatke, ali i napomene, koje ukazuju na to da su podaci korišteni u stranačke svrhe.

6209: Do sada glasao za DS. Neće više. Invalid. Djeca 20 i 22 godine. Nezaposlena, žena radi u kafani za 11.000. On invalid iz Bosne.

7382: Žena od Ramiza. Kaže da se prije glasovanja da malo ulje, brašno itd. pa će glasati svi Šiptari iz Adica za nas. Puno zna.

34142: Veliki protivnik ove vlasti. Ne kontaktirati.

Svi ovi podaci okačeni su na javni server, koji ne koristi puno ljudi, ali teoretski, svako može da mu pristupi. Nakon što je dobio informaciju da je server neočekivano zagušen, jedan od korisnika, stjecajem okolnosti IT stručnjak, je pogledao o čemu se radi.

"To nama originalno, bar meni, nije bilo ni zanimljivo u početku. Međutim, par dana kasnije, kad smo mi krenuli kopati po tome, da vidim što se tu zapravo događa i da probamo da dođemo do toga čije je to - pošto očito naše nije bilo – tu smo zaključili analizom da se tu nalaze kompletni podaci preko 400.000 građana", navodi on za N1.

Pored podataka građana koji su okačeni na server našla se i fascikla sa jednim imenom – s.micanovic, kao i zaštićena rezervna kopija e-mailova te osobe. Ovaj čovjek je, kaže, putem tog traga uspio da hakira pojedine mailove. Neki su se, tvrdi, odnosili na kapilarne glasove, a jedan - upravo na korištenje ove baze podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close