Ivo Tadić

Što SDA mora objasniti svojim biračima?

Vijesti / Flash | 06. 04. 2017. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"SDA kao najutjecajnija stranka unutar bošnjačkog naroda mora objasniti svom biračkom tijelu da ovdje žive tri konstitutivna naroda koja trebaju i moraju imati ista prava. To je jedini način da se izađe iz pat pozicije u kojoj se zemlja nalazi", rekao je Glas Srpske hrvatski izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić.

Kaže kako se njegova stranka zalaže za izmjenu Izbornog zakona kako se Hrvatima više nikada ne bi dogodilo da im drugi biraju predstavnike.

"Rješenje izbora predstavnika srpskog naroda u FBiH se, također, mora naći u Izbornom zakonu", istaknuo je Tadić.

Komentirajući situaciji na razini BiH i FBiH, Tadić je rekao da se stanje s razine BiH preslikava na FBiH i županije i obrnuto.

"Mora biti mnogo više dijaloga i kompromisa ako želimo ono o čemu deklarativno pričamo - ako se zalažemo za BiH, za bolji život građana i put ka EU", kaže Tadić.

Govoreći o usvajanju Deklaracije o federalizaciji u Parlamentu FBiH bez hrvatskih predstavnika, Tadić kaže da je ta deklaracija sramotna i da ne smatra da ju je izglasao parlament, već Bošnjaci.

"To nije Deklaracija Parlamenta FBiH nego bošnjačka deklaracija. To je samo jedan udar na status Hrvata u BiH. Ne znamo u čemu je problem da se poštuje Ustav BiH koji jasno kaže da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda", ističe Tadić.

Komentirajući inicijativu o zajedničkom jeziku u BiH, on kaže da ne zna iz kojih krugova ona dolazi, ali da sigurno nije dobra za BiH i njezin opstanak.

"Konačan cilj svih takvih inicijativa i deklaracija je da se na ovim prostorima napravi unitarna, navodno građanska BiH u kojoj bi se radilo po principu jedan čovjek, jedan glas. Ako bi to krenulo u tom pravcu, vjerojatno ne bi bilo ni BiH", rekao je Tadić.

Kopirati
Drag cursor here to close