Vlada

Što je ministarstvo uradilo za borce

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 12:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom okupljanja demobiliziranih boraca pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata je priopćilo da je u okviru svojih zakonskih nadležnosti i u suradnji s Koordinacijom boračkih udruženja poduzelo više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije.

Tako su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih obitelji da bi bio osigurana zakonska osnova za izradu i objavu Jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

U parlamentarnoj proceduri se nalazi i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Provedena je i javna rasprava u devet od deset županija, nakon čega će zakon biti upućen na dalji postupak.

Na sastanku, koji su danas organizirali premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, usuglašeno je i potvrđeno da je Sporazum Vlade Federacije BiH i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u proračunu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija, realno rješenje koje može osigurati sredstva za rješavanje socijalno-statusnih pitanja svih boračkih kategorija uključujući i demobilizirane borce. Ovaj sporazum će biti ponovno razmatran na sjednici Vlade FBiH.

Kako se navodi, federalno ministarstvo je 12. i 13. lipnja u više navrata pozivalo predstavnike grupe boraca okupljenih ispred zgrade Vlade Federacije BiH da dođu na razgovore, međutim oni su odbili delegirati i poslati svoje predstavnike na razgovor, navodeći da nemaju izabrane predstavnike.
''Iz svega navedenog se vidi da su Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata i Vlada Federacije BiH, u suradnji s Koordinacijom boračkih udruženja, poduzeli aktivnosti o svim zahtjevima koji su ranije, a i ovog puta, dolazili od Savjeta branitelja, kao i grupe okupljenih demobiliziranih boraca pred zgradom Vlade Federacije BiH'', priopćeno je iz tog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću .

Kopirati
Drag cursor here to close