ALi je opao broj napada

State Department: Ekstremističke grupe su potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u BiH

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 20:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj terorističkih napada širom svijeta i broj pogibija u takvim napadima opali se u 2016., drugu uzastopnu godinu, potaknuti opadanjem napada u Afganistanu, Siriji, Nigeriji i Pakistanu, priopćio je u srijedu američki State Department.

Ukupan broj terorističkih napada u 2016. opao je za devet posto u poređenju s 2015. godinom, dok je broj žrtava u njima opao za 13 posto, navodi State Department u izvještaju o globalnom terorizmu, piše Fena.

Sunitska militantna grupa Islamska država najsmrtonosnija je teroristička grupa u prošloj godini, izvodeći 20 posto više napada u Iraku i izazivajući 69 posto više pogibija u poređenju s 2015. godinom.

Podaci koje je prikupio univerzitet Maryland za State Department pokazuju da su bila ukupno 11.072 teroristička napada širom svijeta u prošloj godini, rezultirajući s više od 25.600 pogibija. Od te brojke, 6.700 su bili počinitelji napada, prenosi Reuters.

U izvještaju je spomenuta i naša zemlja, prenosi Dnevni avaz. Tu stoji kako je BiH ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma. BiH je nastavila ostvarivati napredak povećavajući kapacitete u borbi protiv terorizma.

Agencije za provođenje zakona u BiH su uglavnom pratile osumnjičene za terorizam iz inozemstva, međutim, Radna grupa za terorizam predvođena od strane državnog tužiteljstva - zadužena za poboljšanje koordinacije između mnogih sigurnosnih i policijskih agencija u BiH - nastavila je da zakaazivati.

Nasilna ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe i dalje su potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u BiH. Određeni broj građana BiH putovao je u Siriju i Irak kako bi podržao ISIL i druge terorističke grupe, ali su pravnim i društvenim naporima za sprečavanje nasilnog ekstremizma, ali je taj broj smanjen u odnosu na prethodne godine. SUžnosnici BiH i mediji procijenili su da je otprilike 300 građana BiH otišlo na odredišta u Iraku i Siriji od 2013. godine, od kojih se otprilike 50 vratilo. Dužnosnici vlade BiH izvijestili su da 2016. godine ne bi bilo vidljivog protoka inozemnih terorističkih boraca. BiH je članica Globalne koalicije za pobjedu ISIL-a.

Glavne vjerske zajednice u BiH (katoličke, islamske, židovske i pravoslavne) nastavile su da rade zajedno preko Međureligijskog vijeća kako bi promovirale toleranciju i suočile se s aktivnostima nepoštovanja ili nasilnog ekstremizma usmjerenim na bilo koju od zajednica. Među javnim osobama, muftija i lider Islamske zajednice u BiH Reis Kavazović nastavio je govoriti protiv "pogrešnog tumačenja islama" koje dovodi do ekstremističkog nasilja. Islamska zajednica učinila je značajan napredak protiv širenja potencijalno ekstremističkih tumačenja islama.

U veljači 2016. Reis Kavazović službeno je pozvao članove samoupravnih zajednica (paradžemata) da se pridruže Islamskoj zajednici ili suočavaju se s pravnim posljedicama. Prema zvaničnicima, otprilike 90 posto poznatih paradžemata je od tada prepoznalo autoritet Islamske zajednice, koja sada aktivno nadzire zajednice i imenuje imame..

Kopirati
Drag cursor here to close