Presuda

Stanišiću 11 godina za pomaganje genocida u Srebrenici

Vijesti / Flash | 31. 03. 2017. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje genocida počinjenog u srpnju 1995. godine u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice.

Stanišić, bivši zapovjednik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim za sudjelovanje u zločinu na brani u Petkovcima, kada je strijeljano preko 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Stanišiću je izrečena kazna po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

U kratkom obrazloženju presude, Sudsko vijeće je kazalo da kaznu smatra adekvatnom te da ona "predstavlja odraz društvene osude djela".

Vijeće je kazalo i da je uvjereno da je Stanišić imao "potpuni uvid u sva događanja i da je pomagao istrebljenje Bošnjaka iz Srebrenice".

Istom presudom, Marko Milošević oslobođen je krivice za genocid, a Vijeće je kazalo da iako je utvrđeno da se on u srpnju 1995. godine nalazio u Petkovcima i bio zamjenik zapovjesnika Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, da "nije izveden niti jedan dokaz da je Stanišić prebacio neke ovlasti na njega kao zamjenika".

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close