zaštita

Srpska neće objaviti popis svojih boraca u proteklom ratu

Vijesti / Flash | 12. 11. 2016. u 09:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležni u Republici Srpskoj nemaju namjeru objaviti popise boraca iz tog bh. entiteta koji su sudjelovali u proteklom ratu.

U Hrvatskoj je objavljen registar branitelja, dok u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske tvrde da bi javno objavljivanje popisa boraca, odnosno informacija koje imaju karakter osobne informacije, bilo u suprotnosti sa Zakonom o slobodi pristupa informacija RS-a, te Zakonom o zaštiti osobnih podataka BiH.

Boračka organizacija Republike Srpske, kao najmasovnija organizacija boraca koja ima status udruženja od javnog interesa, raspolaže popisima boraca i ima mogućnost da u skladu sa zakonskim ovlaštenjem poduzima određene radnje u cilju osporavanja statusa borca osobama koje nisu mogla steći taj status.

Navode i da ne postoje zakonske osnose da se objavi popisi boraca.

''U postupku revizije po službenoj dužnosti, resorno ministarstvo vrši provjeru zakonitosti rješenja o utvrđenom statusu i kategoriji borca, tako da imajući u vidu naprijed navedeno, smatramo da nema ni potrebe ni zakonske mogućnosti za objavljivanjem popisa boraca'', naveli su iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske na pitanje zastupnika PDP-a u Naronoj skupštini RS-a Zorana Pologoša da li RS ima namjeru da objavi popise svojih boraca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close