Neće glasovati

Srbima važnija ekonomija, Bošnjacima i Hrvatima demokracija

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 06:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sljedećim izborima 52 posto građana izaći će na izbore, rezultati su istraživanja koje je "Ipsos" proveo za Međunarodni republikanski institut (IRI) iz Washingtona.

Prema tom istraživanju, 26 posto odgovorilo je da je to donekle moguće da će izaći na izbore. Da je moguće da neće glasovati odgovorilo je devet posto, dok ih je sedam posto reklo da je veoma izvjesno da neće glasovati.

Zanimljivo je kako su naši sugrađani odgovorili na pitanje što im je važnije - ekonomski prosperitet ili demokracija, pišu Nezavisne novine.

Za 43 posto Bošnjaka važniji je ekonomski prosperitet, dok ih 46 posto preferira demokratski sustav. Kod Srba, za njih čak 67 posto važniji je ekonomski prosperitet, dok bi ih 25 posto radije izabralo demokraciju. Za 36 posto Hrvata ekonomski prosperitet je važniji od demokratskog sustava, dok ih 57 posto misli obrnuto.

Čak 92 posto građana BiH smatra da političare ne zanimaju potrebe i ideje mladih, dok 78 posto smatra da političari ne pokazuju interes za potrebe žena.

Kada je u pitanju primarni izvor informacija, 65 posto građana BiH i dalje televiziju vidi kao primarni izvor, dok je internet to za njih 32 posto. Po jedan posto smatra da je primarni izvor informacija obitelji i printani mediji, dok nitko ne smatra da je radio primarni izvor informacija. Također, nijedan ispitanik nije označio vjerske lidere kao primarni izvor informiranja.

Prema ovom istraživanju, vlasti BiH ne čine dovoljno da podignu svijest javnosti u vezi s nasilnim ekstremizmom.

Kako je pokazalo istraživanje, 81 posto građana BiH ima ovakvo mišljenje, dok njih devet posto smatra da je dovoljno učinjeno na ovom polju, pišu Nezavisne.com.

Gledano prema nacionalnoj strukturi, 76 posto Bošnjaka, 89 posto Hrvata i 84 posto Srba nezadovoljni su naporima vlasti na podizanju svijesti o nasilnom ekstremizmu, dok suprotno smatra 12 posto Bošnjaka, tri posto Hrvata i 10 posto Srba.

Istraživanje je sprovedeno u siječnju i veljači nad 1.537 građana s marginom greške do 2,5 posto, vodeći računa o etničkoj i geografskoj strukturi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close