Vučić

Srbijanski obavještajci tvrde da će biti nereda u Banja Luci

Vijesti / Flash | 11. 05. 2016. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako su sigurnosne službe Srbije došle do podataka o mogućim neredima u Banja Luci tijekom najavljenog prosvjeda u subotu te je uputio apel građanima i političkim akterima u Republici Srpskoj da sačuvaju mir i klone se bilo kakvih sukoba.

''Bilo bi opasno da politički prosvjedi u Banja Luci prerastu u nešto drugo, što mogu izazvati grupe na koje državne strukture nemaju utjecaj'', rekao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za medije u Vladi Srbije, navodi Tanjug.

"Molim sve predstavnike političkog života u RS da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost RS-a, da dobro razumiju da bi bilo kakvim nemirima i fizičkim obračunima i sukobima u pitanje bio doveden opstanak RS, ali i Srbija bila dovedena u tešku situaciju", rekao je srbijanski premijer.

Vučić je kazao da je, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, u utorak razgovarao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

Istaknuo je kako Srbija želi punu stabilnost BiH i RS, te izrazio zabrinutost Srbije zbog informacija do kojih su došli obavještajni krugovi o mogućim nemirima u Banja Luci.

"Zamolio sam ih samo da u subotu sve prođe u miru, da ne dođe ni do kakvih sukoba", poručio je Vučić.

S druge strane, premijerka RS-a Željka Cvijanović rekla je kako prosvjedi opozicije neće ništa promijeniti, ''jer nemaju što ponuditi'', a vladajući blok u RS-u će imati svoj miting i sve će proteći mirno.

Opoziciju je optužila da pravi atmosferu da bi moglo doći do nekih problema, ali smatra da će ta dva skupa ''biti fizički odvojena'' i da svatko ima pravo da u skladu s demokratskim pravilima kaže što misli o onom drugom.

''Ne želimo prihvatiti diktaturu Sarajeva, kao ni građani RS-a. Ne želimo da Sarajevo bude mjesto gdje se donose političke i financijske odluke za RS'', rekla je Cvijanović novinarima u RS-u navodeći da se u RS-u odlučuje o tom entitetu.

''Ne sporimo činjenicu da smo 'stavljeni' u kontekst koji se zove BiH, ali to ne znači da mi u Banja Luci trebamo klimati glavom, a da tamo u Sarajevu neko radi što god hoće, provodeći politiku ili Bakira Izetbegovića ili Saveza za promjene, koji uopće nije svjestan što radi nekim svojim postupcima'', ustvrdila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close