Iz keca u dvicu

Srbijanski izbori: Kladionice daju najveće šanse Vučićevu kandidatu

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 14:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani u proljeće 2017., a u kampanju su se uključile i kladionice koje predviđaju da kandidat vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) premijera Aleksandara Vučića neće imati ozbiljniju konkurenciju, piše u srijedu beogradski tisak.

Kladionice u Beogradu ocjenjuju da će Vučićevi naprednjaci ponovno kandidirati aktualnog šefa države Tomislava Nikolića, prenosi Hina, pozivajući se na procjene nekoliko vodećih kladionica koje imaju svoju mrežu filijala diljem Srbije.

"Ako se Aleksandar Vučić ne bude kandidirao na izborima, Tomislav Nikolić je apsolutni favorit za novog-starog predsjednika", prenosi list Blic ocjene beogradskih bukmejkera.

Kladionica “Meridijan” prva je objavila kvote za predsjedničke izbore u Srbiji prema kojima kandidat vladajuće SNS nema veliku konkurenciju, a aktualnom predsjedniku se u kladionicama prognozira kako je "znatno bliži da bude kandidat SNS" nego Vučić.

Kladioničarskim jezikom rečeno, kvota za Vučića je 1,2, a za Nikolića četiri, ako se Vučić ne bude kandidirao, procjenjuju beogradski bukmejkeri.

"Sasvim je logično što je kandidat SNS-a apsolutni favorit pošto je ova stranka osvojila na parlamentarnim izborima (u travnju ove godine) 50 posto glasova. Iskustvo nam pokazuje da kladionice prave kvote na temelju istraživanja i rijetko kad jako griješe, jer su bukmejkeri ti koji daju ili gube novac", objašnjava za Blic Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Treći favorit za predsjednika je predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, s kvotom sedam, a četvrti zaštitnik građanina Saša Janković, koji ima veliku potporu građanske oporbe i civilnog sektora, a njegova bi pobjeda donijela desetostruku sumu novca ukoliko se netko okladi na njega.

Janković po sadašnjim kladioničarskim prognozama važi sa "jačeg" kandidata od nekadašnjeg šefa diplomacije Vuka Jeremića, kojega je sklon podržati dio oporbene scene centra.

Aktualne procjene analitičara su da bi se, uz kandidata SNS i radikala, u trci mogla naći čak dva do tri kandidata oporbene scene koja je dosad neuspješno pokušavala približiti stajališta o zajedničkom takmacu za mjesto šefa države.

Tomislavu Nikoliću petogodišnji mandat prestaje u svibnju 2017., a za šefa države izabran je nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv dotadašnjeg predsjednika Borisa Tadića.

Kopirati
Drag cursor here to close