Sastanak

Srbi pozvali Hrvate u HNŽ da glasuju za njihovu konstitutivnost

Vijesti / Politika | 05. 09. 2017. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović razgovarala je danas s predstavnicima Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru te istakla kako u ustavima četiri kantona na prostoru FBiH Srbi nisu prepoznati kao konstitutivni narod, srpski i bosanski jezik nisu prepoznati kao službeni jezici FBiH, odnosno BiH, a ćirilica nije prepoznata kao zvanično pismo BiH.

Mahmutbegović je dodala kako je riječ o Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji, navodeći da je još u rujnu 2015. godine uputila apelaciju Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH da se u županijskim skupštinama pokrenu usklađivanja županijskih ustava s Ustavom FBiH.

''Klub Bošnjaka je pokrenuo proceduru prema županijskim skupštinama, podnijeti su amandmani na te ustave, ali, nažalost, još uvijek nismo postigli rezultat i ti ustavi nisu usuglašeni'', naglasila je Mahmutbegović nakon sastanka.

Ukoliko i dalje ne bude rezultata, kazala je potpredsjednica Federacije BiH, slijedi nova apelacija prema Ustavnom sudu FBiH da se taj sud odredi po ovom pitanju.

''U skupštinama te četiri županije postoji zastoj, a da li će on biti otklonjen vidjet ćemo u sljedećem razdoblju'', istaknula je Mahmutbegović.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo izjavio je kako se Koordinacija već dvije godine, odnosno od svog osnivanja, intenzivno bori da Srbi u ustavu županije budu prepoznati kao konstitutivan narod, ali da je zahvaljujući zastupnicima HDZ-a rezultat tih nastojanja ravan nuli.

''Organizirali smo i okrugli stol kojem su prisustvovali relevantni predstavnici našeg naroda, međunarodnih institucija i domaćih vlasti. Nažalost, rezultati tog okruglog stola su ravni nuli zahvaljujući predstavnicima HDZ-a koji sjede u Skupštini HNŽ-a'', ocijenio je Golo.

Apelirao na zastupnike u Skupštini HNŽ iz reda hrvatskog naroda da na prvoj sljedećoj sjednici glasuju za usvajanje amandmana na Ustav HNŽ kojim bi Srbi, kako je kazao, napokon postali konstitutivan narod.

''Još bitnija stvar od te formalno-pravne je da se ta konstitutivnost implementira po dubini, odnosno da svi Srbi kao narod dobiju ono što im pripada po pitanju zapošljavanja, obrazovanja, upotrebe jezika, pisma kako bi mladim ljudima iz naše populacije osigurali opstanak na ovim prostorima'', dodao je.

Golo je rekao kako Koordinaciju srpskih udruženja u Mostaru ne zanima odnos između SDA i HDZ-a BiH te da se ne bave "velikom politikom".

''Zanima nas situacija na terenu i kako da kao narod ostvarimo ono što nam pripada'', zaključio je Golo.

Kopirati
Drag cursor here to close