Ivanić ponudio pomoć

Srbi povratnici u Mostaru prijete napuštanjem ovog grada

Vijesti / Flash | 31. 01. 2017. u 14:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dao je danas punu podršku Srbima u Mostaru u svim njihovim zahtjevima, među kojima su pitanje konstitutivnosti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji izbori u Mostaru, ali i osporavanje trase autoceste na jugu Mostara zbog koje Srbima prijeti iseljavanje.

Nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacije srpskih organizacija i Udruženja Srba povratnika u Mostaru, Ivanić je izjavio novinarima da rješenje za ovaj grad ne može biti kompletno bez adekvatne pozicije Srba u Mostaru.

Od Mostara napraviti normalan grad

"Mostar ne može biti kompletan bez afirmacije Srba u ovom gradu i uporno sam na tome inzistirao i insistirat ću", rekao je Ivanić.

On je dodao da Srbi mogu pomoći da se od Mostara napravi "normalan" i stabilan grad.

"Došli smo do nekih rješenja za Mostar koja bi bila prihvatljiva Srbima i nadam se da ćemo uskoro biti u prilici da govorimo o Izbornom zakonu BiH i da će SDA i HDZ riješiti probleme u vezi sa izborom hrvatskog člana Predsjedništva i Doma naroda i nadam se da izbori u Mostaru neće biti žrtva nesuglasica", rekao je Ivanić.

On je napomenuo da je na današnjem sastanku razgovarano i o problemu nezaposlenosti Srba i mogućnosti da u tom smislu pomognu institucije BiH, kao i o problemima u vezi sa povratkom i obnovom imovine, te obećao angažman i u tom smislu.


Foto: Bljesak.info

Problem autoceste

"Ostaje moja obaveza da vršim politički pritisak na to da Srbi postanu konstitutivni u županijama u kojima 16 godina nisu. Pokazat ću daleko veći interes da i ova odluka bude provedena", naglasio je Ivanić.

On je rekao da će se uključiti u problematiku autoceste Vc kako bi se došlo do prihvatljivog rješenja.

"Argumenata ima i oni traže ozbiljan odgovor. U sljedećim danima pokušat ću utjecati koliko mogu", dodao je Ivanić.

On je zahvalio na priznanju koje mu je danas uručila Koordinacija Srba, a riječ je o povelji "Atanasije Šola" za nesebičnu podršku Srbima u Mostaru, piše Srna.

Predsjednik Koordinacije Srba u Mostaru Dušan Golo rekao je da je tijekom današnjeg razgovora posebna pažnja posvećena neodržavanju izbora u Mostaru.

"Srbi su najzainteresiraniji za održavanje izbora, pošto ne možemo da utičemo na raspodjelu proračuna grada Mostara i dobijemo sredstva za svoje potrebe", naglasio je Golo.

Odlazak Srba iz Mostara

Predsjednik Udruženja Srba povratnika Vujadin Berberović rekao je da se ovo udruženje, zajedno sa još 3.000 građana sa juga Mostara, bori protiv najnovije trase na jugu Mostara koja bi uništila južnu dolinu grada.

"Ako nova trasa prođe kuda su je zacrtali, mi Srbi povratnici moramo razmišljati o ponovnom odlasku nakon 19 godina. Mi smo u tu zemlju uložili puno, a bilo bi uništeno više od 80 posto srpske zemlje. Nije ovo borba samo za Srbe, već za cijelu južnu dolinu Mostara", istakao je Berberović.

On je naglasio da u ovim zahtjevima nema nikakve politike, te napomenuo da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio amandman na nepostojeći prostorni plan.

Kopirati
Drag cursor here to close