Reagiranje

Srba u Mostaru se sjete samo kad im paše

Vijesti / Flash | 25. 07. 2017. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iznenađuje nas i žalosti praksa da se predstavnici stranaka koje zastupaju interese Srba, sjete građana srpske nacionalnosti u Mostaru onda kada to nalaže potreba njihovog političkog trenutka, a ne činjenica da je srpska populacija u Mostaru grubo diskriminirana, nekonstitutivna i nepoželjna za zapošljavanje'', navodi se u priopćenju Koordinacije srpskih udruženja povodom, kako navode, medijskih istupa političkih aktera u Republici Srpskoj o statusu mostarskih Srba.

''Umjesto da našu nezavidnu poziciju koriste kao streljivo za političke obračune, pozivamo ih da iskoristite svoj politički utjecaj da nam pomognu u rješavanju ozbiljnih problema koji predstavljaju svakodnevni teret i ugrožavaju samu egzistenciju Srba u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Poznato je da Srbi u HNŽ nisu konstitutivni. Ta gruba politička nepravda, koja je u suprotnosti s Daytonskim sporazumom i tradicijom življenja u Mostaru i Hercegovini i dalje nije ispravljena. Godine prolaze, a mi osim obećanja bez rokova ispunjenja, nismo dobili ništa'', navodi se.

U priopćenju pozivaju političke predstavnike srpskog naroda da pomognu i zaustave tu dugogodišnju diskriminaciju ''koja ima za cilj od nas napraviti građane drugog reda''.

''Pozivamo ih da se angažiraju na ovom problemu da već od iduće jeseni županijski ustav bude izmijenjen, a Srbi postanu konstitutivni. Kršenje prava Srba najbolje se vidi u gruboj diskriminaciji pri zapošljavanju u institucijama HNŽ i Grada Mostara, te javnim poduzećima. Konstantno zaobilaženje građana srpske nacionalnosti pri zapošljavanju izravno ugrožava samu egzistenciju mostarskih Srba. Podsjećamo da je na posljednjem natječaju MUP-a HNŽ od 70 kandidata za policajce prošlo tek troje Srba, iako u županijskom MUP-u po važećim zakonskim propisima nedostaje najviše Srba u odnosu na trenutni broj zaposlenih. Nažalost, to je samo jedan od brojnih primjera zbog kojih je veliki broj Srba u HNŽ na rubu preživljavanja'', navodi se u priopćenju i dodaje kako deklarativna podrška nije dovoljna.

''Pozivamo srpske političare da konkretnim djelovanjem pomognu da ispravimo nepravdu koja stoji u županijskom ustavu, kao i opasnu praksu veta na zapošljavanje, koja je, ukoliko se nastavi, izravno usmjerena na onemogućavanje života građana srpske nacionalnosti na prostoru Mostara i doline Neretve. Od stranaka koje zastupaju interese Srba očekujemo angažman i pomoć. Vjerujemo da će imati sluha za naše probleme, te da ćemo umjesto političkih obračuna, uskoro vidjeti konkretan angažman na rješavanju ozbiljnih problema s kojima se suočavamo'', stoji u priopćenju Koordinacije srpskih udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close