Sankcije

Sprema se slučaj Doviđenja Katar!

Vijesti / Flash | 28. 06. 2017. u 10:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Blok država predvođenih Saudijskom Arabijom razmatra nove sankcije Kataru koje bi mogle uključiti pozive trgovinskim partnerima da biraju između ove četiri države ili Dohe'', kazao je veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rusiji.

U intervjuu za britanski list Guardian, diplomat Omar Ghobash je rekao kako izbacivanje Katara iz Vijeća za zaljevsku suradnju (GCC) ''nije jedina sankcija na raspolaganju'' UAE-u i njegovim saveznicima.

''Postoje određene ekonomske sankcije koje možemo izreći, a koje se trenutno razmatraju. Jedna od mogućnosti je nametanje uvjeta našim trgovinskim partnerima, kojima bismo rekli - ako želite sa nama raditi, onda trebate napraviti poslovni izbor'', istaknuo je, prenosi Al Jazeera.
Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske veze s Katarom i 5. lipnja nametnuli sankcije Dohi, optuživši ovu državu da podržava ''terorizam''. Četiri države nisu pružile dokaze ovih tvrdnji koje Katar snažno odbacuje.

Ghobach je istaknuo da, ukoliko Katar ''nije spreman prihvatiti zahtjeve, to je slučaj 'Doviđenja Katar', ne trebamo te više pod našim šatorom''.

Prošlog četvrtka države predvođene Saudijskom Arabijom objavile su listu od 13 zahtjeva Kataru i dale Dohi rok od 10 dana da ih ispuni.

Među zahtjevima, između ostalog, je traženje da Katar ugasi Medijsku mrežu Al Jazeera, zatvori tursku vojnu bazu i umanji odnose s Iranom.

Na pitanje je li zatvaranje Al Jazeere validan zahtjev, Ghobash je Guardianu odgovorio kako UAE ''ne tvrdi da ima slobodu medija''.

''Mi ne promoviramo ideju slobode medija, mi govorimo o odgovornosti u javnom govoru'', dodao je.

Istaknuo je kako javni govor u Zaljevu ''ima poseban kontekst i taj kontekst u trenu može prerasti iz mirnog u nasilan, samo zbog izrečenih riječi''.

Ghobash je dodao kako je UAE spreman sam ispunjavati iste standarde koje traži od Katara.

Ponovio je ranije izjave dužnosnika UAE-a da zaljevske države ne žele da konflikt eskalira u vojnu akciju.

''Situacija može eskalirati u informacijskom smislu jer nećemo eskalirati vojno. To nije način na koji mi gledamo stvari'', rekao je.

No, Katar je odbacio listu zahtjeva četiri arapske države koje su prekinule veze s njim, kazavši kako je ona neprihvatljiva.

''Doha slaže sa Sjedinjenim Američkim Državama da treba tražiti ''racionalnu'' soluciju velike Zaljevske krize, istaknuo je šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, katarski ministar vanjskih poslova, nakon sastanka s američkim kolegom Rexom Tillersonom u Washingtonu.

Ranije je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir istaknuo kako neće biti pregovora o zahtjevima njegove države koja zahtjeva da Katar prestane podržavati terorizam, što je optužba koju Doha negira.

"Ono što su predstavile države koje vrše blokadu su samo tvrdnje bez pruženih dokaza i to nisu zahtjevi. Pregovori traže stvarnu volju druge strane i dokaze o njenim tvrdnjama. Zahtjevi moraju biti realistični i provodivi. Sve ostalo odbacujemo. Slažemo se sa Washingtonom kako zahtjevi trebaju biti racionalni", naveo je Al Thani.

Washington, koji poziva na diplomatsko rješenje krize, traži da lista zahtjeva bude "razumna i provodiva".

Novinar Al Jazeere James Bays iz Washingtona javlja kako stav Katara podržava američki State Department.

Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta, kazala je kako "neki od zahtjeva za Katar mogu biti veoma teški za provođenje".

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Katarom i nametnuli sankcije ovoj državi 5. lipnja, optuživši je da podržava terorizam.

Četiri države nisu pružile nikakve dokaze za svoju tvrdnju, a Katar negira optužbe.

Nakon dva tjedna blokade, četiri države su objavile listu sa 13 zahtjeva kako bi se okončala blokada, te dale Kataru desetodnevni rok. Među zahtjevima je traženje da se zatvori Al Jazeera, kao i turska vojna baza, te da se umanje odnosi sa Iranom.

Kopirati
Drag cursor here to close