Sporni popisi osoba zatočenih u Ljubuškom
Ratni zločin
OBJAVA: Četvrtak, 14. rujna 2017. 11:58
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Sporni popisi osoba zatočenih u Ljubuškom
0

Ostali dokazi koji su prihvaćeni od Sudskog vijeća nisu prezentirani na prošlom ročištu.

Sud Bosne i Hercegovine nije na suđenju za ratne zločine u Ljubuškom kao dokaz prihvatio zapisnik o saslušanju tada osumnjičenog Slavka Skendera, a koji je Državno tužiteljstvo predložilo na prošlom ročištu.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je zapisnik preuranjen jer Skender nije saslušan u sudu.

Sudsko vijeće nije prihvatilo kao dokaz, već kao dokument, tabelu Haaškog tribunala o ustupanju Tužiteljstvu BiH predmeta koji se odnosi na optuženog Matu Jelčića.

Kosović je kazala da su za Vijeće sporni i shematski prikaz Vojne policije i popisi osoba zatočenih u zatvoru u Ljubuškom. Tužiteljica Remzija Smailagić nije se mogla izjasniti tko je sačinio ove dokumente, dodavši da će to učiniti na sljedećem ročištu.

Odbrane optuženih Skendera, Dragana Miloša i Stojana Odaka su prigovorile na autentičnost ovog dokumenta.

Ostali dokazi koji su prihvaćeni od Sudskog vijeća nisu prezentirani na prošlom ročištu.

Uz Skendera, Jelčića, Odaka i Miloša, za ratni zločin počinjen u Ljubuškom optuženi su Ivan Kraljević, Vice Bebek i Vinko Radišić.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim od rujna 1993. do ožujka1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuvjetnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Zbog proteka vremena, suđenje je danas formalno počelo iznova, priopćio je BIRN.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. rujna, kada će iskaz dati još jedan svjedok Tužiteljstva BiH.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.