Opasnost i dalje ...

Španjolska: Uništena teroristička stanica koja stoji iza napada

Vijesti / Terorizam | 19. 08. 2017. u 14:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teroristička ćelija odgovorna za napade u Barceloni i Cambrilsu je uništena, izjavio je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido, ali će stupanj opasnosti od terorizma ostati na istoj razini.

Stupanj opasnosti ostat će na razini 4, jednoj ispod maksimuma, kazao je Zoido dodajući da će mjere sigurnosti biti pojačane na mjestima na kojima se okuplja puno ljudi i na turističkim lokacijama.

Ta razina opasnosti predviđa strogu policijsku kontrolu kolodvora, aerodroma i ostalih mjesta većih javnih okupljanja. Tu je razinu Španjolska uvela nakon napada 2015. u susjednoj Francuskoj, u Parizu. Viša razina uzbune dovela bi do izlaska vojske na ulice kao što je slučaj u Francuskoj i Belgiji, gdje vojnici patroliraju po gradskim ulicama.

"Znamo da 'nulti rizik' ne postoj, da je nemoguće imati apsolutnu sigurnost, ali ćemo raditi dan i noć kako bi izveli teroriste pred lice pravde i spriječili njihove planove", rekao je Zoido nakon protuterorističkog sastanka.

Ekstremistička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za oba napada u Španjolskoj.

Policija je u subotu nastavila veliku antiterorističku operaciju u Kataloniji tražeći muškarca koji bi mogao biti vozač kombiija koji je u četvrtak pregazio prolaznike u Barceloni ostavivši iza sebe 13 mrtvih i više od sto ozlijeđenih osoba.

Premda se u petak predvečer pretpostavljalo kako je vozač ubijen u kasnijem napadu u gradiću Cambrils, gdje je policija likvidirala petoricu muškaraca, policija je kasnije odbacila tu mogućnost.

Mediji, pozivajući se na svoje izvore, tvrde da policija traži 22-godišnjeg Marokanca Yonesa Abouyaaqouba, stanovnika katalonskog gradića Ripolla gdje su već uhićene tri osobe. Policija je pretražila dva stana u Ripollu, a jednog je u najmu imao Abdelbaki Es Satty kojeg su susjedi identificirali kao imanana iz Ripolla. Policija je ušla u stanove tražeći oružje, eksploziv i dokumente vezane uz napade.

Vlasnik malog stana, na posljednjem katu zgrade, rekao je da od utorka nema vijesti o najmoprimcu. Prema posljednjoj službenoj policijskoj informaciji napade je izvela islamistička ćelija sastavljena od najmanje 12 osoba. Kombijem u Barceloni i većim automobilom Audijem A3 pregazili su prolaznike nakon što im je propao inicijalni plan napada plinskim bocama.

U petak navečer je glasnogovonik katalonske policije rekao kako su identificirali svih pet osumnjičenih muškaraca, ubijenih vatrenim oružjem u Cambrilsu, te da nije izgledno kako je među njima bio vozač kombija iz Barcelone.

Osim petorice ubijenih, policija je potvrdila kako su četiri osobe uhićene a još tri identificirane. Dvije od tri identificirane osobe vjerojatno su muškarci poginuli u eksploziji u kući u mjestu Alcanar gdje je, prema vjerovanju policije, ćelija pripremala eksplozivni materijal kada se prilikom rukovanja plinskim bocama dogodila nesreća.

Prema tome ostaje samo jedna osumnjičena osoba na slobodi nakon napada u petak. Policija to nije službeno potvrdila već je samo rekla kako nastavlja istragu.

Islamska država preuzela je odgovornost za gaženje prolaznika na šetalištu La Rambla u Barceloni, turističkoj žili kucavici glavnog grada sjeveroistočne pokrajine Katalonije. Taj napad se dogodio nešto iza 17 sati a oko 1 u noći uslijedio je novi napad u 100 kilometara udaljenom primorskom mjestu Cambrils za koji je odgovornost također preuzeo IS. Ondje su osumnjičeni napadači, naoružani noževima i opasani lažnim eksplozivom, ubili jednu Španjolku, ranili još pet prolaznika te ozlijedili jednog policajca.

Policija je, međutim, priopćila kako je ključni dio istrage eksplozija u kući u mjestu Alcanar gdje su pripadnici skupine pripremali eksplozivni materijal. Eksplozija se dogodila u noći sa srijede na četvrtak.

"Vrlo lako bi moglo biti da su htjeli iskoristiti plinske boce za napad u Barceloni", rekao je Joaquim Form, dužnosnik unutarnjih poslova Katalonije.

Vlada Katalonije, pokrajine gdje je od siječnja do lipnja boravilo oko 12 milijuna od ukupno 36 milijuna turista u Španjolskoj, priopćila je kako se među unesrećenima nalaze osobe 34 nacionalnosti. Zasad je identificirano šest ubijenih u Barceloni, od kojih je četvero Španjolaca a ostali su državljani Italije, Portugala i Argentine. Talijanski dužnosnici su izvijestili da je poginulo dvoje Talijana dok su Portugal, Belgija, Kanada i SAD izvijestili o po jednoj ubijenoj osobi iz svake od ovih zemalja. Od početka godine policija je u Španjolskoj uhitila 51 osobu osumnjičenu za pripadnost radikalnim islamističkim skupinama, širenju poruka i regrutiranju članova. Najviše ih je privedeno u Kataloniji, pokrajini uz granicu s Francuskom gdje živi 7,5 milijuna stanovnika.

Bude li potvrđeno da doista Islamska država stoji iza napada bit će to posljednji u nizu 13 mjeseci dugih napada vozilima na prolaznike u europskim gradovima. Taj smrtonosni način, teško predvidljiv, uzrokovao je više od 100 poginulih u Nici, Berlinu, Londonu i Stockholmu.

Barcelona se u subotu nastavlja vraćati u normalu te su na La Rambli otvoreni kiosci i obližnja tržnica. Građani donose cvijeće a policija nastavlja s kontrolom.

Kopirati
Drag cursor here to close