Saniranje štete

Solidarnost na njemački način: Nakon razaranja po Hamburgu, stanovnici u akciji čišćenja

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 16:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina je svjetskih dužnosnika koji su došli u Hamburg na sastanak G20 napustila grad 9. srpnja ujutro, dok je stotinjak anarhista i militanata ekstremne ljevice i dalje prosvjedovalo na ulicama Hamburga, a policija ih je tjerala uz pomoć vodenih topova i suzavca.

No, već se istoga popodneva situacija potpuno promijenila, te su stanovnici Hamburga, njih 8 do 10 tisuća, sišli na ulice kako bi ih očistili i sanirali štetu počinjenu tijekom demonstracija.

Ovakva se gomila ljudi nije okupila spontano. Iza pokreta stoji 22-godišnja biologinja Rebecca Lunderup, koju su šokirale televizijske snimke vandalizma i uništavanja imovine.

Budući da je htjela biti korisna, napravila je Facebook grupu Hamburg Räumt (« Hamburg čisti ») koja je u dva dana okupila više tisuća stanovnika.

Nakon što su se dogovorili s policijom i gradskom čistoćom, ovi su se volonteri spustili na ulice s metlama, krpama i rukavicama kojima ih je opskrbila gradska uprava te su krenuli čistiti ulice i brisati grafite. Neki lokalni restorani i kafići su dijelili besplatna pića volonterila, a akciji se pridružila i nekolicina turista.

Kopirati
Drag cursor here to close