Ne daju ni prosvjedovat

Socijalisti RS - Platit ćemo troškove osiguranja prvosvibanjskog sindikalnog skupa

Vijesti / Flash | 29. 04. 2017. u 16:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da će ta stranka platiti troškove održavanja skupa radnika koje organizira Savez sindikata Republike Srpske 1. svibnja u BanjaLuci.

''Socijalistička partija je donijela ovakvu odluku, jer smatra da je Prvi svibanj dan kada se radnici okupljaju da iskažu svoj stav o položaju u društvu i podsjete da je borba za bolji položaj radnika proces koji traje i trajat će'', rekao je Đokić.

Dodao je da je Socijalistička partija uvijek, kako je navedeno u priopćenju, imala razumijevanje za sindikalnu aktivnost i da je suradnja sa sindikatom kroz povijest mijenjala odnos poslodavaca prema radnicima u cijelom svijetu.

Policijska uprava Banja Luka priopćila je jučer, povodom mirne prosvjedne šetnje koju je za 1. Svibanj najavio Savez sindikata, da, prema Zakonu o sigurnosti prometa, troškove angažiranja pripadnika policije na osiguranju skupa snosi organizator, dok iz Sindikata tvrde da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policajci osigurajavaju ovaj skup.

Iz banjalučke policije su naveli da se u skladu sa ovim normativnim aktima, u svim slučajevima i bez izuzetka, vrši obračun nastalih troškova koji se predračunom ispostavljaju organizatoru.

U Savezu sindikata su kazali da su dobili predračun da uplate 3.080 KM za 77 policijskih službenika, koliko bi, prema procjeni Policijske uprave, trebali osiguravati taj javni skup.

Sindikalci navode da je, da bi javni skup koji organizira Savez sindikata bio održan, potrebno avansno uplatiti ovaj iznos, te napominju da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policijski službenici osiguravaju ovaj javni skup.

''U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju osigurati smo redare iz svojih redova koji će odgovorno osigurati skup'', kažu u sindikatu.

Napominju da Savez sindikata i granski sindikati postoje 25 godina i da je u tom periodu održan veliki broj protesta sa različitim zahtjevima i u različito vrijeme, ali da policija od njih nikada nije tražila da plate troškove angažiranja policijskih službenika na osiguranju skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close