Njemačka

Socijaldemokratima popularnost pada, desnim populistima raste

Vijesti / Politika | 14. 09. 2017. u 20:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pala je na najnižu vrijednost od početka godina dok istodobno desnim populistima iz Alternative za Njemačku (AfD) popularnost i dalje raste, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u četvrtak navečer na javnom servisu ARD.

Da se ove nedjelje održavaju izbori svega 20 posto ispitanih bi biralo SPD što je gubitak od jednog postotnog boda u usporedbi s prošlotjednim ispitivanjem. SPD je tako samo osam postotnih bodova ispred AfD-a koji je poboljšao svoje vrijednosti za jedan bod i sada uživa podršku 12 posto ispitanih.

Prema istom ispitivanju, što ga je za ARD proveo institut Infratest Dimap, demokršćanska Unija CDU/CSU s kandidatkinjom Angelom Merkel osvojila bi 37 posto. Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila bi 9,5 posto, stranka Ljevica 9 posto te stranka Zeleni 7,5 posto.

Prema ovim rezultatima kao moguća izborna koalicija u obzir dolazi sadašnja demokršćansko-socijaldemokratska ili koalicija između demokršćana, liberala i Zelenih.

Kako prenosi agencija dpa prema nekim proračunima, koji ne uzimaju samo u obzir rezultate ispitivanja nego i aspekte poput popularnosti kancelarke Angele Merkel, najvjerojatnija koalicija nakon izbora je ona između demokršćana i liberala.

Unija CDU/CSU je zajedno s FDP-om posljednji put vladala Njemačkom u razdoblju između 2009. i 2013.

Kopirati
Drag cursor here to close