Snijeg neće iznenaditi Mostar: Spremno 360 lopata i sve nadležne službe
Mehanizacija i ljudstvo
OBJAVA: Srijeda, 11. siječnja 2017. 14:55
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Snijeg neće iznenaditi Mostar: Spremno 360 lopata i sve nadležne službe
10

Prema informacijama iz Službe civilne zaštite i vatrogastva grad Mostar je spreman za obilan snijeg.

Grad Mostar spreman je za obilan snijeg. Kako je za Bljesak.info rečeno iz Službe civilne zaštite i vatrogastva Grada Mostara mehanizacija i ljudstvo spremni su za obilan snijeg.

Snijeg će grad dočekati s 360 lopata, 15 karijola, 6.500 vreća za pijesak, agregatima. Na popisu opreme koja se nalazi su i motokultivatori, pumpe, freze i čistači za snijeg koji su ustupljeni komunalnim poduzećima.

''Na sjednici stožera, koja je održana 22. prosinca 2016. godine, predstavnici Javnih poduzeća Komos i Parkovi izvijestili su Stožer civilne zaštite kako su dovoljno opremljeni za predstojeću zimsku sezonu od tehnike do soli, a za svoje aktivnosti dobivaju naloge od JP Komunalno, koje također raspolaže sa značajnim tehničkim sredstvima'', rekla je za Bljesak.info Slavica Aničić iz Odsjeka civilne zaštite.

Spremna adektvatna oprema

Aničić je rekla kako su ralice za čišćenje snijega ranije ustupljene od strane Grada Mostara javnim poduzećima Komos i Parkovima. Tzv. sitna oprema lopate, krampe, kariole i ostalo su podijeljene po svim mjesnim zajednicama.

Osim alata, nadležne službe na raspolaganju imaju i adekvatnu odjeću. Na evidenciji opreme nalazi se 130 komada radnih rukavica, 270 čizama gojzerica, 155 gumenih kombinezona, po 260 kapa, košulja, vunenih džempera, kišnih kabanica, po 263 hlače i radnih prsluka. Zimskih vjetrovki su popisana 163 komada.

Prema riječima Aničić na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara je bilo riječi i o završnim aktivnostima na izgradnji energetskog prstena oko grada Mostara, koji kada bude u funkciji treba onemogućiti da pojedini dijelovi grada ostaju bez struje, kao što je bilo za vrijeme velike elementarne nepogode u veljači 2012. godine.

Aničić je rekla kako su pravne i fizičke obvezne pripremiti se eventualne elementarne nepogode.
''Podsjećamo na poziv sa Stožera svim fizičkim i pravnim osobama da se pripreme za eventualne elementarne nepogode, jer u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju na to su obvezni'', rekla je Aničić.

Spremna i županija

Da je grad spreman za eventualne elementarne nepogode potvrdio je glasnogovornik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović.

''Naša županija je prošla jedno razdoblje, ozbiljnih količina snijega i tad se pokazalo da Civilne zaštite lokalne samouprave dosta mogu adekvatno odgovoriti na takve izazove. Mi vjerujemo da su danas još sposobnije i opremljenije odgovoriti na sve izazove'', rekao je Pavlović za Bljesak.info.

Rekao je kako je u unatoč ekstremnim i zasad nezapamćenim niskim temperaturama u HNŽ-u stanje pod kontrolom. Naveo je kako je na području županije dolazilo do poteškoća u opskrbi električnom energijom, ali i kako su svi kvarovi uspješno otklonjeni. Pavlović je rekao kako je GSS također zabilježio nekoliko intervencija.

Sjećanje na 2012. godinu

Podsjećamo, da je Mostar, ali i veći dio Hercegovine 2012. godine okovao snježni pokrivač, koji je napravio kaos na ovom području. Dijelovi županije nisu imali struje, a promet je bio u prekidu na određenim dionicama.

Grad Mostar je bio potpuno blokiran 4. veljače 2012. godine. Snježno nevrijeme, koje je trajalo više od 60 sati, izazvalo je prometni kolaps i paraliziralo život u gradu. Proglašeno je stanje elementarne nepogode, te je izmjereno 88 cm snijega.

Zbog svega ovoga ne čudi što Mostarci s oprezom dočekuju svaku vremensku prognozu koja najavljuje snijeg. Upravo takva prognoza je najavljena za sljedeće dane.

Podsjećamo, kako norveška stranica za vremensku prognozu yr.no predviđa kako će Mostar uskoro pogoditi snježna mećava. Upozorenje je izdano i od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda odakle je navedeno da cijelu Hercegovinu očekuju ozbiljne snježne padaline.

Komentari (10)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Mali Mrav
prije 221 dan.
na lopatama im pise fadile oprosti
+61
-68
0
BA
Chrome
Osiromašeni uran
2. Osiromašeni uran
prije 221 dan.
Zna li državni i javni sektor kako izgleda lopata?
+75
-7
4
BA
Chrome
Merak Efendija
2.1. Merak Efendija
prije 221 dan.
ne nose je na posao ali u privatne svrhe, zna se pokojem i omaći
+33
-4
2
BA
Chrome
Ilija Garasanin
prije 221 dan.
A bjezite indijanci kako vas nije sramota. Cuj jedna mjesna zajednica ima 1 kariolu, 1 grablje i 3 lopate. Pa svaki stan ima vise.
+129
-4
0
BA
Safari
Vox Populi
3.1. Vox Populi
prije 221 dan.
Tako je ..... nakon ovoga iz 2012-te osobno sam kupio 3 lopate za sebe i svoju obitelj!
+56
-5
3
BA
Firefox
Lolo Lolo
4. Lolo Lolo
prije 221 dan.
kakav snijeg bola, moze on padat al se neće uhvatit
+39
-6
2
BA
Chrome
Merak Efendija
5. Merak Efendija
prije 221 dan.
Samo fali [cenzura] lijanovićć da cirkus bude potpun!
+43
-35
3
BA
Chrome
mrska osmorka
6. mrska osmorka
prije 221 dan.
U međuvremenu se Norvežani predomislili,pa neće biti snijega.
+51
-4
2
BA
Firefox
Ante Tomic
7. Ante Tomic
prije 221 dan.
Jeb*** vas više Norvežani i Skandinavci zajedno! Samo paniku dižete bez veze!!!
+25
-8
1
BA
Chrome
Hjvdf Fhffh
prije 220 dan.
Volio bi ugaziti u g...o,nego u snijeg,nemogu ga na Tv-u viditi,samo nas celopek i 50 stepeni
+18
-2
3
BA
Chrome