Edukacija

Službenici koji će popunjavati Upitnik EU moraju na seminar

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 20:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović je na početku seminara za službenike koji će biti angažirani na pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije kazao da današnjim seminarom započinju realizaciju najznačajnijeg i najsveobuhvatnijeg zadatka u procesu integracija BiH u EU - odgovaranje na Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Pred nama je veliki posao i upravo zato smo posljednjih mjeseci intenzivno radili na brojnim pripremama da bismo ga od danas što spremnije obavili", kazao je.

Podsjetio je da su pripremali odgovore na popis potencijalnih pitanja "koji će nam biti korisni za ovaj konkretan zadatak“.

"Nismo bez iskustva u odgovaranju na različite liste pitanja iz Europske komisije. Prije nekoliko godina nadležne institucije odgovorile su na popise pitanja u oblasti javnih nabavki, okoliša, na pitanja o zdravlju krompira i ona u okviru strukturalnog dijaloga u pravosuđu", podsjetio je Dilberović.

Po njegovim riječima, današnji radni seminar, koji je organiziran u suradnji Europske komisije, Izaslanstva EU u BiH i Direkcije za europske integracije, važna je prilika da "prodiskutiramo o najznačajnijim aspektima za pripremanje odgovora na Upitnik Europske komisije“.

"Već od sljedećeg tjedna, od 12. prosinca, započinjemo niz od 35 sastanaka s institucijama za politički i ekonomski kriterij, te za 33 poglavlja „akija“ tijekom kojih je planirano detaljno upoznavanje o pitanjima, informacijskom sustavu i načinu rada. Započinjemo vrlo intenzivan proces koji karakteriziraju kratki rokovi, ali istovremeno veliki broj pitanja, sudionika, institucija, sastanaka, dogovora, dokumenata itd.", kazao je Dilberović.

Zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH Khaldoun Sinno je kazao da će Upitnik Europske komisije biti korak ka integraciji BiH u EU.

"Bit će mnogo teških zadataka, ali na koncu imat ćete nagradu za sve to", naveo je on.

Napomenuo je da će biti puno posla za ministarstva, za Direkciju, "ali mi smo tu da vam pomognemo“.

Po njegovim riječima, to neće biti samo davanje odgovora, nego također na neki način "uštimavanje sistema da bi sve išlo što je lakše moguće“.

"Povjerenik Johannes Hahn je naglasio da je kvalitet puno bitniji od kvantiteta", kazao je Sinno.

Mi ćemo, istaknuo je, biti ovdje da vam pomognemo kroz čitav ovaj proces.

Šefica Jedinice za Albaniju i BiH Michela Matuella je ocijenila da je ovo "jedan poseban moment za sve nas, a naročito za vas u BiH“.

Kazala je da je Upitnik ključni instrument za pripremu samog procesa aplikacije za kandidaturu BiH. Naglasila je da je "ovaj simbolični događaj“ toliko važan iz triju razloga.

"Prije svega, važan je zato što to jeste rezultat političkog priznanja svih reformskih procesa koji su se dogodili u BiH do sada. Sve to je dovelo do toga da Vijeće pozove Komisiju da pripremi mišljenje o meritumu vaše aplikacije za članstvo", navela je ona.

Isto tako, dodala je, to je jedna poruka koja govori o tome da vjerujemo da sada BiH ima kapacitete da ide ka pristupanju u EU.

"Vi ste ti koji ćete igrati ključnu ulogu u ovom procesu. Sada je vrijeme i da dokažete da je ono u što smo mi vjerovali zaista opravdano. Želimo vas potaknuti da nastavite reformske procese u skladu s očekivanjima građana ove zemlje, paralelno s pripremom mišljenja, odnosno davanjem odgovora",  kazala je Matuella.

Smatra da je sav posao koji će BiH uraditi u reformskom smislu izuzetno važan i on se mora nastaviti.

"Očekivanja su velika, velika kod građana, ali isto tako i među državama članicima EU. Velika su očekivanja također i u Europskoj komisiji. Komisija očekuje od svih vlasti da se aktivno uključe u ovaj proces, proces pripreme mišljenja", zaključila je ona.

Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH u suradnji s Delegacijom EU organizirala je seminar za službenike koji će biti angažirani na pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije koji je danas povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Kopirati
Drag cursor here to close