General HVO-a

Slučaj Zlatana Mije Jelića iz BiH prebačen u Hrvatsku

Vijesti / Flash | 20. 03. 2017. u 10:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljeni general HVO-a Zlatan Mijo Jelić, kojeg je bh. pravosuđe optužilo za ratne zločine i trenutačno se nalazi u Hrvatskoj, uskoro bi se o ovom slučaju mogao očitovati pred hrvatskim pravosuđem.

Slučaj “Jelić” je prebačen na daljnje postupanje hrvatskom pravosuđu, a na tome se radilo dugo te je ipak na kraju odlučeno da se slučaj preda pravosuđu RH, doznaje Vecernji list. Nakon što je podignuta optužnica protiv Mije Jelića u prosincu 2015., iz Tužiteljstva BiH je rečeno kako postoji mogućnost i da se suđenje prepusti hrvatskom pravosuđu, ali su poslije u nekoliko navrata isticali kako misle da se to neće dogoditi. Jelić ima dvojno hrvatsko i bh. državljanstvo.

Napustio je BiH četiri godine prije podizanja optužnice, ispisao se iz državljanstva BiH i s obitelji iz Širokog Brijega preselio se u Zagreb.

“Umirovljeni sam general Hrvatske vojske, imam državljanstvo Hrvatske i prebivalište u RH. Nikad nisam bio u bijegu jer nemam od čega i koga bježati, a božićne sam blagdane proveo u Širokom Brijegu, gdje me je i zateklo podizanje optužnice”, naveo je Jelić u pisanoj izjavi nakon podizanja optužnice.

Kazao je da je na ove okolnosti saslušan u Zagrebu te da će ustrajati na tome da njegov predmet preuzme pravosuđe Hrvatske. Haag je slučaj “Jelić” nakon istrage koju je vodio prepustio bh. pravosuđu. U Sarajevu je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara.

General je prije nekoliko dana u emisiji HTV-a kazao je kako se nad Hrvatima u BiH provodi pravosudni apartheid. Rekao je da je protiv njega podignuta optužnica na Badnjak 2015. za udruženi zločinački pothvat po zapovjednoj odgovornosti.

“Optužnica ima više od 6.700 stranica. Sud BiH ju je potvrdio za sedam dana”, dodao je.

“U posljednjih 6 do 7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH, a sigurno ih ima još toliko koji su se pred tim politički montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH”, naglasio je Jelić i dodao da je u BiH podignuto pet puta više optužnica protiv Hrvata, nego zbog zločina nad Hrvatima od Srba i Bošnjaka.

“U BiH se sudi prema dvama različitim kaznenim zakonima. Jedan je donesen u SFRJ. Za razliku od drugog iz 2003. u BiH, ima blaže kazne i nema zapovjednu odgovornost i udruženi zločinački pothvat. O tome se već raspravljalo i u Vijeću sigurnosti”, rekao je.

“Hrvatima se sudi retroaktivno prema zakonu iz 2003., a Bošnjacima prema onom iz bivše SFRJ. Optužnice za udruženi zločinački pothvat nemaju za cilj optužiti samo osumnjičenike za zločine nego kolektivno optužuju cijeli državni i politički vrh Hrvata u BiH”, kazao je Jelić.

Kopirati
Drag cursor here to close