Sturgeon o Brexit

Škotska mora zadržati pravo da izabere neovisnost

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 19:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plan britanske vlade za izlazak iz Europske unije je "katastrofalan u ekonomskom smislu" i Škotska mora imati mogućnost glasanja za neovisnost, ako se njeni stavovi o Brexitu ne uvaže, izjavila je u utorak prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon, prenosi Reuters.

Sturgeon, koja predvodi vladu koja se zalaže za neovisnost Škotske, dala je izjavu nakon što je britanska premijerka Theresa May signalizirala da će Britanija odustati od jedinstvenog tržišta Europske unije i da će nametnuti ograničenja za imigrante, dok će 'u drugu ruku' tražiti najpovoljnije moguće trgovinske sporazume za Britaniju na globalnom nivou.

Sturgeon je rekla da će se Škoti, koji su jasnom većinom glasali protiv napuštanja EU na referendumu u lipnju prošle godine, sada još lakše odlučiti za neovisnost Škotske.

Ona je podnijela niz prijedloga britanskoj vladi koji se tiču pozicije Škotske, uključujući i mogućnost da Škotska zadrži pristup jedinstvenom EU tržištu kao izuzetak unutar Velike Britanije.

Mnogi smatraju da je to teško izvodivo, ali škotska vlada tvrdi da je Brexit slučaj bez presedana, tako da je sada potreban kreativan pristup.

Sturgeon je rekla da želi garancije da će vlada u Londonu uzeti u obzir zahtjeve Škotske.

''Ne možemo dozvoliti britanskoj vladi da nas izvuče iz EU i jedinstvenog tržišta, bez da uzme u obzir našu ekonomiju, zapošljavanje, životni standard i naš ugled otvorene, tolerantne zemlje, a da Škotska nema mogućnost da izabere drugačiju budućnost za sebe'', podvukla je Sturgeon.

Kopirati
Drag cursor here to close