UN

Sjeverna Koreja podiže napetosti

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 07:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je Sjevernu Koreju zbog novih lansiranja balističkih projektila te izrazilo zabrinutost zbog destabilizirajućeg ponašanja te države i suprotstavljanja ovom tijelu.

Pyongyang je u ponedjeljak ispalio četiri balističke rakete u more sjeveroistočno od japanske obale, što je razbjesnilo Južnu Koreju i Japan. Time je Sjeverna Koreja ispunila svoju prijetnju osvetom za američko-južnokorejske vojne vježbe koje su u Pyongyangu shvaćene kao priprema za rat.

Vijeće sigurnosti će, na sastanku iza zatvorenih vrata, biti detaljno izviješteno o lansiranim projektilima. U svom saopćenju objavljenom u utorak, Vijeće je izrazilo svoje izrazito neslaganje s lansiranjem ističući kako "takve aktivnosti podižu napetost u regiji i šire te doprinose povećanju rizika od regionalne utrke u naoružavanju".

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama UN-a i pod zabranom naoružavanja zbog razvoja svog nuklearnog i balističkog programa. Nakon svakog od pet nuklearnih pokusa Pyongyanga, Vijeće je pojačavalo spomenute sankcije, a u utorak je zaprijetilo novim "značajnim mjerama".

"Članovi Vijeća sigurnosti sa žaljenjem konstatiraju da DNR Koreja i dalje usmjerava svoja sredstva u proizvodnju balističkih projektila, dok mnoge potrebe stanovništva DNR Koreje još uvijek nisu zadovoljene", stoji u saopćenju Vijeća sigurnosti koje je pozvalo sve članice Ujedinjenih naroda da udvostruče svoje napore kako bi sankcije prema Sjevernoj Koreji bile primijenjene.

 

Kopirati
Drag cursor here to close