Ekstremni stupanj

Sjeverna Koreja optužila SAD da gura poluotok ka ''eksploziji''

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 13:23 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja u utorak je optužila Sjedinjene Američke Države za guranje Korejskog poluotoka ka "ekstremnom stupnju eksplozije" i priopćila da ima svako opravdanje odgovoriti "snažnim protumjerama".

Ova ratoborna izjava izrečena je nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil koji je preletio japanski sjeverni otok Hokkaido i pao u more, što je izazvalo oštre reakcije Japana, SAD-a, Južne Koreje i drugih država, izvještava Reuters.

Veleposlanik Sjeverne Koreje u UN-u, Han Tae Song, u Ženevi nije eksplicitno spominjao najnovije testiranje njegove zemlje, ali je kazao da će "pritisak i provokativna djela SAD-a dati njegovoj zemlji razlog da poduzme neprecizirane mjere".

''Neporeciva je činjenica da SAD guraju situaciju na Korejskom poluotoku ka ekstremnom stupnju eksplozije slanjem ogromnih strateških resursa po ovom poluotoku, izvodeći niz nuklearnih vježbi, te održavajući moratorij na nuklearno oružje i ucjenjujući više od pola stoljeća'', rekao je Han na Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koje se trenutačno odvijaju na ovom poluotoku, dio su "američke višegodišnje neprijateljske politike" prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DPRK)'', rekao je Han.

''Sada kada su SAD otvoreno izrazile svoju neprijateljsku namjeru prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji vodeći agresivne zajedničke vojne vježbe unatoč ponovljenim upozorenjima ... moja zemlja ima svako opravdanje odgovoriti snažnim protumjerama kako bi iskoristila svoje pravo na samoobranu. A SAD se mogu smatrati potpuno odgovornim za katastrofalne posljedice koje će to povući'', izjavio je sjevernokorejski veleposlanik u UN-u.

Kopirati
Drag cursor here to close