Stravičan zločin

Široki Brijeg: 71 godina od ubojstva petero ''Kuljića djece''

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 13:14 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U selu Morko u Širokom Brijegu 23. svibnja obilježena je 71. obljetnica ubojstva ''Kuljića djece''.

Stravičan zločin dogodio se 23. svibnja 1946. u selu Mokrom, u zaseoku Kuljića brig, gdje je UDBA na kućnom pragu, pred očima njihovih roditelja, svirepo ubila petero ''Sliškovića-Kuljića djece'', optužujući ih za suradnju sa ''Škriparima''.

Ubijeni su: Ivan (17), Mila (19) i Ana (20) djeca Marije i Marka, Zora (17) kći Slavke i Nikole, Iva (20) kći Anice i Ferde.

Jure Zovko u knjizi Križni put i dvadeset godina robije o ovim ubojstvima napisao je sljedeće: Dana 23. svibnja 1946. godine ubijeni su pred svojim kućama na Trnu, na očigled roditelja, djeca trojice braće Slišković: Marka, Ferde i Nikole.

O ovome događaju opširno su svjedočile za časopis "Vitko" br. 14 ( Nakladnik OMH Široki Brijeg) Mara Lasić, rođena Slišković (sestra ubijene Zore, kći Slavke i Nikole) koja je u doba ubojstva Kuljića dice imala 14,5 godina i Ruža Zovko rođena Slišković (sestra ubijenih Ivana, Mile i Ane, kći Marije i Marka) koja je toga dana 1946. spasila život pobjegavši u šumu.

Čak 71 godinu iza ubojstva ''Kuljića djece'', za taj zločin nitko nije odgovarao iako se znaju njegovi nalogodavci i počinitelji. Roditelji, braća i sestre podigli su im 1972. nadgrobni spomenik. Spomen ploča za 50-tu obljetnicu podignuta je na mjestu ubojstva tek 1996. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close