u cijelosti oslobođen

Sirijski pobunjenici uz pomoć turskih snaga oslobodili Jarablos od IS-a

Vijesti / Svijet | 24. 08. 2016. u 18:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski pobunjenici su u srijedu izvijestili da su uz pomoć turskih snaga oslobodili pogranični grad Jarablos od džihadista skupine Islamske države (IS), nakon kratkotrajne ofenzive koja se završila za par sati.

"Jarablos je u cijelosti oslobođen", rekao je za AFP Ahmad Othmane, zapovjednik pobunjeničke skupine koja je sudjelovala u ofenzivi za oslobađanje tog grada na sjeveru Sirije, pokraj turske granice. Glasnogovornik druge pobunjeničke skupine rekao je da su se džihadisti povukli prema Al Babu, jugozapadno od Jarablosa.

Turska vojska je uz pomoć antidžihadističke međunarodne koalicije u srijedu rano ujutro počela najveću vojnu operaciju u Siriji od početka sukoba koji je izbio prije pet godina, šaljući tenkove i borbene zrakoplove da potisnu IS iz Jarablosa.

Sjedinjene Države su u toj operaciji nazvanoj "Štit Eufrata" pružile obavještajnu, izviđačku i savjetodavnu pomoć.

Mogle bi pružiti i potporu iz zraka bude li potrebno, rekao je američki vojni dužnosnik u pratnji američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je u srijedu doputovao u Tursku kako bi razgovarao o završetku rata u Siriji u kojemu Ankara želi imati "aktivniju ulogu", kako je sama rekla.

Biden je poručio kurdskoj miliciji da će se morati povući istočno od Eufrata, kao što traži Turska.

"Jasno smo rekli" da te snage "moraju prijeći rijeku" i "ni u kojem slučaju neće imati potporu SAD-a ne budu li poštovale svoje obveze, i točka", rekao je pred novinarima u Ankari, u društvu s turskim premijerom Binalijem Yildirimom.

Potonji je opetovao da Turska "neće trpjeti nikakav kurdski entitet na svojoj granici" sa Sirijom.

Turska smatra IS i PYD (Stranka demokratskog jedinstva, kurdska) terorističkim organizacijama i bori se protiv njih dok njezin američki saveznik, na veliku žalost Ankare, podupire Kurde koji su na terenu uspjeli potisnuti džihadiste u Siriji.

U Jarablosu su bili samo borci IS-a, ali se Ankara boji da se Kurdi ne bi primaknuli njezinoj granici, to više što su potonji nedavno napredovali prema sjeveru.

Jarablos, grad s 30.000 stanovnika - među kojima dobar broj Turkmena, manjine u Siriji koja govori turski - bio je zadnji je granični prijelaz koji je kontrolirao IS.

Ankara s tjeskobom promatra svaki pokušaj sirijskih Kurda da stvore autonomno teritorijalno područje duž njezine granice.

Rusija, koja vojno pomaže Damasku, rekla je da je "jako zabrinuta" zbog operacije i mogućeg pogoršanja napetosti između Ankare i kurdskih milicija.

Francuska je pohvalila "jačanje turskih napora" u "borbi s DAESH-om", preko glasnogovornika vanjskih poslova.

Sirija je osudila tursku operaciju kao "očitu povredu" svog teritorija.

Kopirati
Drag cursor here to close