Pokušaj pomirbe

Sirijska vojska objavila primirje

Vijesti / Svijet | 17. 06. 2017. u 19:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska vojska objavila je da će na 48 sati zaustaviti borbene operacije u južnom gradu Deraa, a međunarodni posrednici su za idući mjesec najavili dva nova odvojena pokušaja održavanja mirovnih pregovora.

Zapovjedništvo sirijske vojske objavilo je da se primirje u subotu u podne provodi kako bi se podržali "pokušaji pomirbe", stoji u priopćenju koje je objavila sirijska državna novinska agencija SANA.

Novi krug mirovnih pregovora

Ujedinjeni narodi su isti dan objavili kako žele započeti novi krug mirovnih pregovora između sirijskih frakcija 10. srpnja u Ženevi, a Moskva se nada istome 4. i 5. srpnja u kazahstanskoj prijestolnici Astani.

Od nastavka mirovnih pregovora započetih prošle godine bilo je nekoliko krugova pregovora između sirijskih pobunjenika i vlade predsjednika Bashara al-Assada kojima su posredovali Ujedinjeni narodi, no oni nisu urodili napretkom, prenosi Hina.

Od siječnja se održavaju i pregovori u Astani kojima predsjeda Rusija, ključna Assadova saveznica.

Povjerenik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je elektroničkom poštom priopćio da u srpnju želi održati sedmi krug pregovora u Ženevi, kao i u kolovozu i rujnu. UN je pozdravio najavu primirja i pozvao je sirijsku vladu da se drži prekida vatre.

"Ovu ćemo inicijativu suditi prema rezultatima, a ne riječima", priopćila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. Pozvala je sirijsku opoziciju da zaustavi napade kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je potrebna.

Stanka u sukobima

U više od šest godina sirijskog sukoba ubijeno je nekoliko stotina tisuća ljudi, a više od 11 milijuna ljudi izbjeglo je iz svojih domova.

Rusija, Iran i Turska su u svibnju u Astani postigle dogovor o stvaranju četiriju zona smirivanja u Siriji.

U tim je područjima razina nasilja znatno smanjena, no borbe se nastavljaju na većim bojišnicama, uključujući onu u gradu Deraa.

Snage sirijske vojske i iranskih paravojska proteklih su tjedana pojačale svoje napade na pobunjeničke dijelove tog grada što je mogući uvod u snažniju vojnu kampanju za postizanje potpune kontrole nad tim područjem.

Ujedinjeni narodi i Rusija razgovaraju o stvaranju odvojene zone smirivanja u jugozapadnoj Siriji koja bi uključivala provinciju Deraa na granici s Jordanom, te Kuneitrom koja graniči s Golanskom visoravni koja je pod okupacijom Izraela.

De Mistura je ovog tjedna rekao da će novi krug pregovora ovisiti o napretku postignutom stvaranjem zona smirivanja.

"Oprezno smirivanje"

Jedan ratni promatrač tvrdi da su sukobi u Deri prestali sedam sati nakon početka primirja u subotu, a da je u prvih nekoliko sati bilo bombardiranja, na što upozoravaju i pobunjenici.

Zapovjednik pobunjenika u tom gradu rekao je za Reuters da sukobi nisu prestali tri sata nakon što je primirje započeto.

"Nismo čuli za nikakve razgovore te vrste, a režim nas i dalje napada istim intenzitetom", rekao je zapovjednik u 3:30 sati po lokalnom vremenu, prenosi Hina.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, ratni promatrač sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavio je da je do 19 sati došlo do "opreznog smirivanja".

"Postoje kršenja i ne vjerujemo namjerama režima o pridržavanju primirja", poručio je bojnik Issam al Rayes, glasnogovornik Slobodne sirijske vojske na južnoj bojišnici.

"Snage režima zaustavile su svoje vojne operacije nakon velikih gubitaka u opremi i ljudstvu od početka svoje kampanje prije mjesec dana... nakon neuspjeha opetovanih pokušaja da napreduju", zaključio je al Rayes.

Kopirati
Drag cursor here to close